Binnenhof Pelt 25 jaar

PELT – Dienstencentrum BinnenHOF aan de Norbertinessenlaan te Pelt vierde de voorbije week haar 25-jarig bestaan. Dat werd feestelijk gevierd van maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober met allerlei lekkers en diverse activiteiten. Tijdens de receptie die de aftrap gaf van de feestweek deden burgemeester Dennis Fransen en schepen van Welzijn Els Kuppens een woordje. Diverse schepenen, gemeenteraadsleden, (oud) vrijwilligers en medewerkers waren aanwezig. Burgemeester Dennis Fransen: “In 1996 was één op zes inwoners van Neerpelt ouder dan 60 jaar. Er waren voor deze mensen heel wat diensten in de gemeente aanwezig. De ruimtes in het OCMW gebouw beantwoordden echter niet meer aan de noden. Daarom werd pal in het centrum plaatsgemaakt voor dit nieuwe dienstencentrum. Waar er in 1996 nog 3.096 Peltenaren ouder waren dan 65 zijn dit er vandaag 7.580! Dit fenomeen is één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van de komende jaren.” 

De toenemende vergrijzing en een groter wordende groep vroeggepensioneerden vroegen om maatschappelijke uitdagingen zoals vrijetijdsbesteding, vorming en ontmoeting. Als lokaal dienstencentrum organiseert BinnenHOF activiteiten voor 50-plussers, de zogenaamde medioren. Alles wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Tegenwoordig richt het BinnenHOF zich niet alleen op ouderen maar ook op mantelzorgers en mensen met een verhoogde kwetsbaarheid. Al sinds het begin waren de vrijwilligers onmisbaar. Hun inzet maakt dat er elke dag een laagdrempelig aanbod is aan democratische prijzen. Op dit moment gaat het maar liefst om 135 vrijwilligers! Meer informatie over de Peltse dienstencentra is te vinden op www.gemeentepelt.be/dienstencentra