Nieuwe herinneringen maken

Op 2 november is het weer Allerzielen. Aanvankelijk een dag om te bidden voor de overledenen, is Allerzielen dat al lang niet meer. Het is voor velen een dag om te herdenken, samen te rouwen en herinneringen op te halen.

Om te herdenken met Allerzielen, ontmoeten nabestaanden elkaar vaak op de begraafplaats. Ze verzorgen het graf of de plek in de urnenmuur, leggen bloemen neer, branden kaarsen. Wist je dat kaarsen van oorsprong het symbool zijn voor licht voor de overleden zielen die in duisternis zijn? Belletjes laten rinkelen zou de ziel troost bieden. 

Vandaag de dag is er vaak geen graf als ontmoetingsplek. Wel de plek van de urn, de plek waar as uitgestrooid is of een voorwerp waarin as is verwerkt. Ook dat kunnen plekken zijn om te herdenken. 

Herinneringen ophalen
Hoe fijn is het om herinneringen te delen over wie hij of zij was, over wat jullie samen hebben meegemaakt. Even vaak ook, zeker als het overlijden recent is, roepen dezelfde herinneringen verdriet op. Juist omdat zij of hij er niet meer is, omdat jullie relatie in leven verloren is gegaan.

Ik hoor dan: “We kunnen geen nieuwe herinneringen meer maken. We zijn niet meer compleet. Er komt niks nieuws meer bij”. Dat klopt natuurlijk ook, jullie kunnen samen in leven geen nieuwe herinneringen meer maken. En ergens klopt het ook weer niet.

Nieuwe herinneringen maken
Want hoe maak je nieuwe herinneringen als iemand er niet meer is? Door degene vanbinnen met je mee te nemen. En door dat wat er dan van binnen speelt, te uiten. Bijvoorbeeld door samen een ritueel te doen. Of door elkaar te vertellen: ‘Als ik aan haar of hem denk, dan…’.  

Dat kan ook door zelf iets te doen, zoals jullie favoriete muziek luisteren, iets schrijven of tekenen, een wandeling maken langs geliefde plekken. Het gaat erom dat je iets doet, alleen of samen, dat je gevoelsmatig dichter bij jouw dierbare brengt. 

Betekenis geven voor jezelf
Zo maak je ook nieuwe herinneringen waarbij je hem of haar betrekt. Maar wat dan bij onprettige herinneringen die zich opdringen? Wat kan helpen, is juist met deze herinnering iets positiefs doen. Dan voeg je iets prettigs toe aan iets vervelends. Als je later terugdenkt, zal ook dit ‘in beeld’ komen. Misschien zelfs wel als eerste. 

Dit kan bijvoorbeeld door een liefdevol ritueel te doen op de plek waar iets naars is gebeurd. Of iets doen waarbij jij het voor het zeggen hebt (als iets je heeft overvallen). Of iets wat kapot is gegaan, zelf repareren. Zo geef jij betekenis aan het verlies, om zelf weer zinvol verder te leven.

Meer weten over rouw, burn-out en trauma? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. 

Wil je mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut 

KYIV, UA – SEPTEMBER 26, 2017: Memory memories past yesterday – film Sunset background