Nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen officieel geopend

CRANENDONCK – De nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op het voormalige terrein van de sporthal De Schulp aan de Poelderstraat in Budel is maandag officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer burgemeester Roland van Kessel, buurtbewoners, gebruikers van het sportpark en de nieuwe bewoners, waarvan enkele kinderen muzikale optredens verzorgden.

Door Roy de Leijer

Met de nieuwe opvanglocatie zorgt de gemeente Cranendonck voor extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De tijdelijke woningen zijn er speciaal voor gezinnen. Burgemeester Roland van Kessel sprak maandag zijn solidariteit en steun uit voor de Oekraïense vluchtelingen. Hij vertelde dat de extra opvangplekken hard nodig zijn vanwege de nog steeds voortdurende oorlog in Oost-Europa. “Daardoor slaan er iedere dag Oekraïners op de vlucht”, aldus Van Kessel. 

Olena en haar zonen Bohdan en Nestor verblijven al sinds juli vorig jaar in Budel. Vorige week namen ze hun intrek in een van de woonunits op het Schulp-terrein. Daarvoor woonden ze in de voormalige bibliotheek aan de Rubenslaan in Budel. “We zijn heel dankbaar voor de steun die we van de Budelse gemeenschap krijgen. Niet alleen hier en nu, maar ook eerder bij de vorige opvanglocatie”, vertelt Olena.

De Oekraïense ontvluchtte de oorlog vorig jaar met haar jongste twee zonen en dochter. Ze verruilden het door de Russen bezette Berdjansk, een havenstad in de zuidelijke regio Zaporizja voor Nederland. Haar dochter keerde terug naar Oekraïne, waar ook haar man en oudste zoon nog altijd verblijven. Olena zag haar man een jaar niet, maar inmiddels is hij al een paar keer op bezoek geweest. 

Ze leert Nederlands in de hoop om snel een kantoorbaan te krijgen. Haar zoontje Nestor, die soms als tolk fungeert, spreekt al een heel aardig woordje Nederlands. Hij zit in de brugklas van het BRAVO! College in Budel. Zijn oudere broer Bohdan zit op Het Kwadrant in Weert. 

Nestor is blij met de woonunit én voetbalclub SV Budel als de nieuwe buurman. “Ik en mijn broer hebben deze week onze eerste training”, zegt Nestor. 

In de voormalige bibliotheek sliep hij samen met zijn moeder en broer in één kamer. De woonunit waarin ze sinds vorig week wonen heeft twee slaapkamers en een eigen woonkamer met keuken. Nestor: “Bovendien hebben we hier een eigen douche en wc.” Voor de was, post en een diepvriesvak is er een gezamenlijke unit, waar ook de beveiligers en andere medewerkers van de opvanglocatie hun kantoortje hebben. 

Als het veilig genoeg is willen ze terug naar hun thuisland. “Ik wil graag terug om te helpen”, zegt Nestor. “Maar dan moet de oorlog wel voorbij zijn”, vult zijn moeder aan.

Op het Schulp-terrein zijn in totaal twaalf woonunits geplaatst. De helft van de tijdelijke woningen is bestemd voor Oekraïense vluchtelingen. In de tijdelijke woningen is plaats voor maximaal vier personen. De eerste gezinnen zijn begin vorige week van de opvanglocatie aan de Rubenslaan en een gastgezin in Cranendonck naar het Schulp-terrein verhuisd. 

De tijdelijke woningen – voor een periode van maximaal drie jaar – zijn ingericht met meubels en andere spullen. Oekraïense vluchtelingen uit Cranendonck hebben hierbij geholpen. Buiten is een gemeenschappelijke plek voor de bewoners. Deze wordt de komende tijd verder ingericht.

Op het terrein van de Schulp zijn ook zes woningen geplaatst voor inwoners uit Cranendonck die dringend een tijdelijke woning nodig hebben. De woonunits worden op een later moment in gebruik genomen door deze zogeheten spoedzoekers. Wethouder Karel Boonen: “We beginnen op korte termijn met een wervingscampagne.” Hij verwacht dat de eerste spoedzoekers nog voor Kerstmis hun intrek in de tijdelijke woningen in Budel kunnen nemen. 

Ook de Baronie van Cranendonck in Soerendonk is in beeld als opvanglocatie. Hier wordt dezelfde volgorde aangehouden als in Budel. “Eerst krijgen Oekraïense vluchtelingen er een plekje, daarna de spoedzoekers”, legt wethouder Marcel Lemmen uit. Hij laat weten dat de opvang in de voormalige bibliotheek aan de Rubenslaan in Budel wordt afgebouwd. Er zijn plannen om op deze plek nieuwe woningen te realiseren.