Pim Vlassak boekt succes met rallyracen

BUDEL – Enige tijd terug plaatsten we een artikel over Pim Vlassak uit Budel. Net 15 geworden, vanzelfsprekend zonder rijbewijs, rijdt hij toch regelmatig auto. Dat in verband met zijn hobby rallycross in een RST-auto. Wat was dat ook alweer?

Door Bas Kusters

RST staat voor Rally Sport Trainer. Het is een trainingsauto gemaakt van Ford-onderdelen waar ook wedstrijden mee worden gereden. Het aardige aan deze racediscipline is dat coureurs allemaal in dezelfde auto rijden. Het is een lichte auto, met een standaard motor, dezelfde banden en met dezelfde brandstof. Dit betekent dat de coureur zélf echt het verschil moet maken. ‘Maar waarom dan toch deze sport?’ Pim: “Het is gewoon leuk om met zijn allen hard over de baan de gaan. Is een goed gevoel”.

Afgelopen seizoen ging goed. Zijn eerste wedstrijd werd hij direct derde, in Valkenswaard op het Eurocircuit.

Een kampioenschap bestaat uit acht wedstrijden waarvan er inmiddels zeven zijn verreden. Zes op het Eurocicuit en één in Arendonk. 

Binnenkort staat in Mettet Belgie de afsluitende wedstrijd op het programma. Pim heeft tot nu toe in alle wedstrijden een podiumplek weten te bemachtigen. Een keer werd hij eerste, eerste een keer tweede de rest derde. Na de laatste wedstrijd komt er een eindklassement. Je hebt twee ‘schrapresultaten’; je mag je “slechtste” resultaten schrappen en hierdoor komt het er eigenlijk op neer dat hij sowieso derde wordt in het eindklassement, wat er ook gebeurt.

Het vergaat Pim zijn eerste seizoen zo goed, dat er zelfs argwaan was ontstond. Zo is er twee keer een protest ingediend. Men had het vermoeden dat er iets met de auto aan de hand zou zijn, maar alle bezwaren zijn afgewezen. Alle succes is dus te danken aan de kwaliteit van de jonge coureur. 

Met successen komt er ook aandacht. Zo volgde er groot artikel in het blad Start 84 en er zijn filmpjes gemaakt die zijn verspreid via Instagram waar veel respons op komt vanuit het wereldje. En bij de dit seizoen behaalde successen hoeft het niet te blijven. Met de ervaring van dit jaar hopen ze voorzichtig hopen op een kampioenschap.

Men heeft Pim al een keer de kans geboden om in een andere klasse te rijden. Zo heeft hij een keer in een Crosskart gereden, in de seniorklasse. Dit is vanaf 16, wat hij feitelijk nog niet is. Dit is alweer een heel ander niveau en men zou hem daar graag in zien, maar hier moet hij nog even over nadenken. Het zou immers ook leuk zijn om een keer kampioen te worden in zijn huidige klasse en bovendien leert hij hier natuurlijk nog steeds enorm veel.

Pim voelt een enorme gedrevenheid. Hij oogt als een hele rustige jongen maar zodra hij zijn helm op zet gaat hij voor de overwinning. Dat merk je al wanneer je hem over zijn hobby hoort praten. Wie weet wat er nog te wachten staat voor dit jonge talent.