Reactie op het ingezonden stuk van Jo Heesakkers over zonnepanelen 

Hallo, In het HAC van 27 oktober doet de heer Heesakkers flink mee met het polariseren van de bevolking, iets wat belanghebbenden zoals de overheid, energie maatschappijen en netwerkbeheerders ook graag doen. Op een gegeven moment komt de schrijver met een advies voor mensen die eventueel nog zonnepanelen aan willen schaffen. Het zou namelijk verstandig zijn om te proberen in je eigen behoefte van stroom te gaan voorzien, eventueel aangevuld met accu’s. Met dit advies kan ik het nog wel eens zijn, voor de rest vind ik zijn verhaal vooral onzinnig. Overigens… wij hebben onze panelen in 2013 laten leggen en onze toenmalige energie-leverancier gaf toen ook al het advies om ongeveer op te wekken wat je zelf jaarlijks gebruikt. Maar nu naar volgens mij het echte probleem en daar heb ik in mijnheer Heesakkers zijn stuk niets over gelezen. Laten we voor het gemak zeggen dat er vanaf het jaar 2000 sprake was dat er op grotere schaal zonne- en windenergie opgewekt zou moeten gaan worden. Vanaf dat moment hadden goedbetaalde managers van netwerkbeheerders kunnen en moeten beginnen met het uitbreiden en verzwaren van de netwerken. Dat is niet of toch zeker niet voldoende gebeurd. En natuurlijk is het achteraf makkelijk praten, maar iemand die er op een of andere manier bij betrokken is, zou toch op zijn minst kunnen zeggen dat men ook niet snapt waarom het zo in het honderd heeft kunnen lopen. Vanaf dat er problemen zijn met netwerken die uitvallen door overbelasting en bedrijven die moeten wachten op aansluiting is men ook aan de slag gegaan, uiteraard te laat. En het is veel duurder dan 15 jaar geleden. Maar de energie maatschappijen , netwerkbeheerders en overheid halen hun geld wel binnen ook met het tegen elkaar uitspelen van consumenten.

Th . van Tulden, Soerendonk