A-Z

HAMONT-ACHEL – Frank Vos is een coach, gespecialiseerd op het gebied van burn-out en stressmanagement. Het begeleiden van individuen in hun carrière en privéleven naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven, is zijn persoonlijke en professionele passie.

Smeuïge gesprekken over de ‘jongeren van nu’ worden door elke generatie gevoerd. En meestal komt de jeugdige generatie er dan wat minder van af. De ironie is dat ook wij door onze ouders en grootouders met de nodige bezorgdheid de wereld in werden gestuurd. En ja, hun leeftijdsgenoten hadden ook bedenken over ons kunnen. En zo is het ook voor de huidige generatie van jongeren, de zogenaamde generatie Z. De afstand tussen de generaties is niet zo nauwkeurig. Ze overlappen, en bestaan uit periodes van 15 tot 20 jaar. Ter illustratie: jongeren uit generatie Z (Z’ers) zijn geboren vanaf het midden van de jaren 1990 tot in de jaren 2010. Velen zijn nu schoolverlaters, gaan studeren en of beginnen aan hun eerste baan.

Voor werkgevers is één ding zeker. De ‘oude’ manier van werven, selecteren, in dienst nemen en motiveren is niet erg effectief voor de Z’ers. Vooral in minder complexe en vaak parttime banen, zoals die te vinden zijn in de horeca en kleinhandel. Hier is het personeelsverloop enorm en groeien de vacatures. Ondernemers ervaren Z’ers vaak als overgevoelig, met weinig veerkracht en loyaliteit. Z’ers begrijpen niet waarover ‘al dat gedoe’ is op het werk. Het is overduidelijk dat de Z-generatie een eigen handleiding, – een compleet nieuw hoofdstuk, in het boek personeelsbeheer heeft gekregen. En in een taal die moeilijk te begrijpen is.

Toch, als we de moeite nemen om het te leren, van A tot Z, dan zien we dat met de juiste benadering deze jongeren net zo gemotiveerd kunnen worden en aan je bedrijf kunnen worden gebonden als met de generaties voor hen, zonder je principes, WhatsApp, 4G, doelstellingen en bedrijfsprocessen overboord te gooien.

Onthoud dat deze generatie is opgegroeid in een tijdperk van enorme technologische, maatschappelijke en culturele veranderingen, dat ze totaal andere sociale vaardigheden hebben aangeleerd, en dat ze mentaal en psychologisch diep zijn gevormd door de onmiddellijke bevredigingscultuur van onder andere sociale media. Omstandigheden die volledig onbekend waren voor vorige generaties. Daarom vinden veel mensen (en ondernemers) de Z’ers moeilijk te begrijpen, en zij ons.

Z’ers zijn anders, niet beter of slechter, meer of minder. Het aannemen van Z’ers vereist daarom een andere aanpak. Deze begint met het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’. Met een generatie die we moeilijk verstaan en die zichzelf nauwelijks kent, is het meer dan ooit essentieel dat we tijd, moeite en geld besteden aan het werven en selecteren van starters vóórdat we ze in dienst nemen. Hoe eerder we beseffen dat de dagen waarin elke leidinggevende competent genoeg werd geacht om iemand voor zijn afdeling in dienst te nemen voorbij zijn, hoe beter. De maatschappij, de diversiteit, de mens, is te complex geworden. Een gesprek, een cv en een goed gevoel zijn al lang niet meer genoeg om de juiste ‘fit’ te vinden.

Veel bedrijven beweren dat hun personeel verreweg het belangrijkste (en de grootste investering) is. Is het dan niet logisch dat je het werven, koesteren en behouden van dit menselijk kapitaal – van beginner tot senior, laat besturen door een ervaren, degelijk opgeleide persoon(en)? Zou dat niet een goede Z zijn?

Frank Vos is in Achel gevestigd en biedt bedrijven in de regio een gratis presentatie aan over hoe doelgericht te werken.  Voor een boeking of meer inlichting over dit speciaal aanbod, kunt u Frank bellen op 0032 49 333 4342 of stuur een e-mail aan frank@vosconsulting.co.za