Nieuwe huisstijl Achel abdijbieren officieel gepresenteerd

ACHEL – Jan Tormans, sinds dit jaar eigenaar van De Achelse Kluis én de bijbehorende abdijbrouwerij in Hamont-Achel, was vorige week in feeststemming. Niet alleen werd op vrijdag 27 oktober een bijzonder jubileumbier gepresenteerd, maar ook de nieuwe huisstijl van de alom bekende Achel abdijbieren.

Door Roy de Leijer

De ‘vernieuwde’ bieren werden vrijdag officieel gepresenteerd in het nieuwe gedeelte van De Achelse Kluis. Enkel de huisstijl is aangepast, het recept is als vanouds, verzekert de Kempense ondernemer Jan Tormans. Hij kocht het kloostercomplex en dus ook de bijbehorende brouwerij eerder dit jaar van de Abdij der Trappisten van Westmalle.

Nu de brouwerij in commerciële handen is, mag het bier niet langer de benaming ‘Trappist’ dragen. De Achel speciaalbieren dragen voortaan de titel ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. Dit officiële keurmerk, toegekend door de Belgische Brouwersunie, vervangt het Trappistenlogo dat in 2020 al van de flesetiketten verdween, nadat de laatste broeders de Kluis verlieten. 

De huisstijl van de vier abdijbieren heeft een complete metamorfose ondergaan. Gil Tormans, de zoon van Jan Tormans, ontwierp de nieuwe bieretiketten. De vernieuwde presentatie is ontworpen om beter aan te sluiten bij het individuele smaakkarakter van elk bier. De etiketten hebben een volledige nieuwe look gekregen, met opvallende kleurverschillen om de vier verschillende abdijbieren duidelijk van elkaar te onderscheiden. “De oude etiketten zorgden soms voor verwarring”, zegt Gil Tormans.

Niet alleen de etiketten kregen een facelift, maar ook de biernamen werden bijgewerkt. Het ‘blond’ bier is nu ‘Tripel’ en het ‘bruine’ bier gaat voortaan door het leven als ‘Dubbel’. De twee exclusieve ‘Extra’ (75 cl) bieren zijn omgedoopt tot ‘Superior Blond’ en ‘Superior Dark’, als eerbetoon aan het monastieke leven. Superior is de Engelstalige benaming voor abt. Achel Tripel is sinds kort ook op vat bij diverse horeca verkrijgbaar. 

Er is flink geïnvesteerd in de nieuwe huisstijl. Tormans heeft tienduizenden nieuwe bierkratten (60.000) en bierglazen (20.000) laten maken. Het bierglaswerk is sinds twee weken beschikbaar bij horecagelegenheden in België. Er zijn allerlei verwijzen naar De Achelse Kluis, waaronder een decoratieve tekening, als een subtiel eerbetoon aan de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers, die in 1885 verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de abdijkerk. Ook de ‘A’ van Achel heeft een prominente plek in het glaswerk gekregen, zoals de ‘D’ van Duvel. 

De kers op de spreekwoordelijk taart was vrijdag de presentatie van het nieuwe speciaalbier: ‘Achel Gallant – Jubileum’. Hiermee wordt gemarkeerd dat precies 25 jaar geleden, onder impuls van Marc Gallant, de laatste abt van De Achelse Kluis (1995-2006), werd besloten om de abdijbrouwerij nieuw leven in te blazen. In de Eerste Wereldoorlog was de brouwerij door de Duitsers ontmanteld. Pas sinds 1998 wordt er weer bier gebrouwen bij De Achelse Kluis. 

Het jubileumbier, een blond speciaalbier met 9,5 procent alcoholvolume, is in een beperkte oplage verkrijgbaar. Het bier is onder meer verrijkt met paarse heidebloemen, die bloeien in het natuurgrenspark De Groote Heide, waarvan De Achelse Kluis de toegangspoort vormt. 

De nieuwe eigenaar van De Achelse Kluis wil de totale brouwcapaciteit in tien jaar tijd opvoeren naar vijf miljoen liter. “Die hoeveelheid is hier haalbaar. Wel moeten we dan het aantal lagertanks uitbreiden. Dit jaar zitten we op 800.000 liter. Dat is meer dan het dubbele van de hoeveelheid bier die er vorig jaar is gebrouwen”, vertelt Jan Tormans, die in de wereld van de speciaalbieren een nieuwe groeimarkt ziet.

Foto Jos Meusen