Theater op de Markt

PELT – Vorig weekend was Pelt weer helemaal in de ban van het theaterfestival ‘Theater op de Markt’ met circustheater van de hoogste kwaliteit. Afwisselend per jaar wordt dit festival in Hasselt dan wel in Pelt georganiseerd. De meeste voorstellingen waren te zien in het Provinciaal Domein Dommelhof te Pelt. 

Door Ben Ieven

Er waren in datzelfde weekend ook zes andere locaties met circustheater doorheen Limburg waaronder in cc Palethe. Vanuit de circuswerkplaats in Dommelhof werken zowel Vlaamse als internationale artiesten het hele jaar door aan nieuwe voorstellingen. Op dit festival werden zomaar even 18 creaties getoond die hier gemaakt zijn. Een van de favoriete gezelschappen op het festival is wel het Muizense (bij Mechelen) circus Ronaldo. Zij gaven vier voorstellingen die allemaal binnen een mum uitverkocht waren. Dit gezelschap bracht hun eigen circustent met zitplaatsen voor 360 mensen mee. Die was geplaatst op het grasveld bij het sportcentrum. Het gezelschap werd opgericht in 1971. Sinds 1995 maakt circus Ronaldo circustheater van zeer hoge kwaliteit. De voorstelling ‘Da Capo’ in Dommelhof was een wereldpremière want die voorstelling wordt gedurende enkele jaren in diverse landen opgevoerd. Het draaide in dit geval over de geschiedenis van de zevende generatie van deze familie die in het circus actief is. Diverse acts uit de vele voorstellingen doorheen de jaren werden opnieuw gebracht. Er deden dan ook 16 acteurs zowel van de familie Ronaldo als anderen mee. Het bracht ook enige ontroering in dit alles met de oude ‘oma’ die aan de zijkant een klein beetje meedeed en het veelbelovende kleinste meisje van de familie die zonder meer een podium verdiende en overduidelijk de juiste genen had meegekregen. Mooi en kippenvel gevend was de versie van de Andrew Sisters met het Boogie woogie Bugle Boy spelend op een in de tent binnenrijdende Amerikaanse legertruck met een complete liveband, de juiste uniformen en ook nog perfect driestemmig gezongen. Maar tevens de diverse acrobatische en typische circusacts zoals jongleren waren van het hoogste niveau. De voorstelling met de nodige komische momenten duurde 100 minuten waarvan geen minuut kon vervelen. Een andere zeer bijzondere voorstelling van het voorbije weekend was deze van het Franse gezelschap Cie Le Doux Supplice. Zij stonden zowel de zaterdag als zondag met hun voorstelling in cc Palethe. De grote theaterzaal was compleet omgebouwd in een vierkante opstelling met in het midden de acteurs op een grote (dans)vloer. De voorstelling van anderhalf uur was zowel komisch als hoogstaand acrobatisch maar ook verfrissend omdat een groot deel van het publiek uiteindelijk letterlijk meegesleurd werd in het hele gebeuren en dat ook vol enthousiasme meedeed. Op een gegeven moment stond zowat bijna de helft van de zaal mee op de vloer en danste mee met de zes acrobaten en twee dansers. Tussen het dansen door deden de acrobaten diverse buitengewone acrobatische stunts. Kortom het publiek werd door deze vernieuwende vorm van theater meegezogen in het ganse geheel. Vooral ook de opzwepende muziek droeg bij aan het gehele plaatje en liet de grens tussen dans en circus vervagen. Het was dan ook niet verrassend dat de voorstelling beloond werd met een minutenlange staande ovatie en bijbehorend applaus.