JAC helpspel verkleint de brug tussen jongeren en hulpverleningslandschap

HAMONT-ACHEL / PELT – Bijna 600 leerlingen namen de afgelopen weken deel aan het JAC Helpspel. De 4de-jaars van de secundaire scholen in Pelt en Hamont-Achel maakten zo op een interactieve manier kennis met verschillende hulpverleningsdiensten. Dit project wordt jaarlijks zowel financieel als praktisch ondersteund door gemeente Pelt en stad Hamont-Achel.

Scholen proberen elke dag stil te staan bij het algemeen welzijn van de jongeren. De weg vinden naar gepaste hulpverlening is daarbij van groot belang. Eenmalige gastlessen of brochures leveren niet altijd het gewenste resultaat op om jongeren de weg naar een hulpverleningsdienst te doen vinden. De stap zetten naar hulp vormt nog te vaak een barrière omdat er juist zoveel verschillende diensten bestaan. Het JAC Helpspel speelt in op die problematiek en laat hen in spelvorm kennismaken met al de verschillende hulpverleningsdiensten in hun regio. 

Aan de hand van doe-opdrachten, stellingen en ‘wie helpt mij?’-vragen maakten de leerlingen de afgelopen weken kennis met het hulpverleningsaanbod. Tijdens het spel waren van elke verschillende dienst medewerkers aanwezig om zich voor te stellen, de leerlingen te ondersteunen en een antwoord te bieden op hun hulpvraag. 

Bij het Helpspel waren volgende diensten aanwezig: het JAC (Jongerenonthaal CAW Limburg), het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding), de jeugddienst van Pelt, de jongerennetwerker van stad Hamont-Achel, Integra (= het vroegere ZorGGroepZin en CAD), Arktos/Overkop, de politie, de sociale dienst (OCMW), de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding), GTB (Gespecialiseerde Trajectbegeleiding), het LiSS (Limburgs Steunpunt Straathoekwerk) en Child Focus.