Cranendoncks Verbroederingsbal gaat dit jaar niet door

CRANENDONCK – Het Cranendoncks Verbroederingsbal op zaterdag 25 november is afgelast. Doordat de kaartverkoop achterblijft bij de verwachtingen en de alsmaar stijgende organisatiekosten vindt de Stichting Cranendoncks Verbroederingbal het financiële risico te groot om het evenement dit jaar te laten plaatsvinden. Carnavalsvierders die al kaarten hadden gekocht krijgen hun geld terugbetaald. 

De stichting besloot de 2023-editie van het carnavalsevenement eind oktober af te blazen. We vinden dit passender, dan dat we achteraf bij onze leveranciers moeten aankloppen, legt Frank Beerten van de Stichting Cranendoncks Verbroederingbal uit. Veel grote kosten zouden pas de komende weken worden gemaakt. Medeorganisator Johan Duisters geeft aan dat veel leveranciers bereid zijn om mee te denken met de stichting. 

Het blijft vooralsnog gissen waarom de kaartverkoop bij de verwachtingen is achtergebleven. Waar de organisatie in ieder geval eerder al de gevolgen van heeft gemerkt is het instellen van de minimumleeftijd van 18 jaar. Duisters: “Het is duidelijk dat we daar een flinke knauw van hebben gekregen.”

De eerste editie van het Cranendoncks Verbroederingsbal vond plaats in 2013. Uit de hele regio kwamen er busladingen feestvierders naar Budel.

In 2020 en 2021 ging het feest niet door vanwege de pandemie. Met name de afgelasting in 2021, enkele weken voor het bal, heeft financieel flink ingehakt op de financiële reserves Beerten: “Daardoor kunnen we nu weinig risico lopen. Dat is onder meer heel jammer voor ons, feestgangers, leveranciers en de carnavalsoptochten in de regio.”

Een gedeelte van de opbrengst van het Verbroederingsbal werd de afgelopen jaren uitgekeerd als prijzengeld voor de carnavalsoptochten in de zes Cranendonckse kernen. Ook op andere plaatsen in de regio werden de optochten ondersteund. In de topjaren van het Verbroederingsbal ontvingen optochtorganisaties vele honderden euro’s die ze aan prijzengeld aan de optochtdeelnemers mochten uitkeren. Zeker voor de optochtorganisaties in de kleine kernen was dat ieder jaar een aanzienlijk bedrag. Daarnaast konden (carnavals)verenigingen de clubkas spekken door te helpen met het organiseren van het evenement.

De Stichting Cranendoncks Verbroederingbal beraadt zich op een later moment over de toekomst van het carnavalsfeest.

Het Cranendoncks Verbroederingsbal is het tweede grote evenement in Budel dat dit najaar niet doorgaat. Eerder werd Offroad Budel al afgeblazen.