In memoriam Harry Neijssen (1934-2023)

Harry Neijssen was jarenlang hét gezicht van gemeenschapshuis De Borgh. Ook zelf was hij een verenigingsmens in hart en nieren. De Budelnaar overleed op vrijdag 3 november op 89-jarige leeftijd in Someren.

De op 21 april 1934 geboren en getogen Budelnaar groeide op in een groot gezin van twaalf kinderen. 

Neijssen was 22 jaar beheerder van gemeenschapshuis De Borgh in Budel. Hij werd aangesteld op 1 april 1971. Daarvoor werkte hij dertien jaar als monteur bij de PNEM. Zijn nieuwe baan zat de Budelnaar als gegoten. De eeuwige vrijgezel zag zijn functie als gastheer van De Borgh niet alleen als werk, maar ook als zijn grote hobby. Neijssen was altijd een mens onder de mensen. Hij was trots op De Borgh en hield van de gezelligheid die het werk met zich meebracht.

Daarnaast was hij niet onbekend met het Budelse verenigingsleven. Zo bekleedde Neijssen jarenlang diverse bestuursfuncties bij verenigingen als de Katholieke Jeugdclubs, Jeugdraad Budel, Turnlust, de Culturele Werkgroep Budel-Hamont en het Jeugdwerk district Geldrop en Valkenswaard.

Toen de Budelnaar begin jaren zeventig werd benoemd als beheerder van De Borgh was de metamorfose van het voormalige parochiehuis naar het nieuwe gemeenschapshuis nog in volle gang. Neijssen werkte het eerste half jaar op parttime basis. Daarna kon hij door de snelle groei van De Borgh als fulltime kracht aan de slag. Hij werd daarin ondersteund door zijn zus Maria, die als parttimer in dienst was. Later werden er een tweede en derde beheerder aangesteld. 

In 1987 werd de voormalige lagere jongensschool Sint-Aloysius verbouwd en samen met de nieuwbouw aan De Borgh toegevoegd. Neijssen was nauw betrokken bij dit proces. Na de verbouwing en nieuwbouw ontstond er een gemeenschapshuis waar bijna veertig verenigen onderdak hadden. 

Neijssen ging in 1993 ging hij met pensioen. Daarna volgde hij nog een studie Sociale Wetenschappen. Ook wandelde hij veel met zijn broers en zussen. En de lokale politiek volgde hij op de voet. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in een woonzorgcentrum in Someren.

Voor zijn verdiensten voor de gemeenschap is de Budelnaar onderscheiden met de Eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Ook is hij drager van de Erepenning der Gemeente Cranendonck.

De afscheidsdienst vindt zaterdag om 11.00 uur plaats in de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk aan de Kerkstraat in Budel. Aansluitend krijgt Neijssen zijn laatste rustplaats op het parochiekerkhof langs de kerk.