‘Dichterbij Brabant’ thema 65ste Brabantsedag

Het rollende theaterspektakel dat volgend jaar tijdens de laatste zondag van augustus, tijdens de 65e editie van de Brabantsedag, door het dorpshart van Heeze trekt heeft als thema ‘Dichterbij Brabant’.

Door Roy de Leijer

Het nieuwe thema werd op donderdag 2 november onthuld in een volgepakte grote zaal van dorpshuis ’t Perron in Heeze. Er waren zoveel leden van wagenbouwersgroepen, vrijwilligers en de pers op de bijeenkomst afgekomen dat de zaal te klein was om iedereen een plekje te bieden. 

Het thema verwijst zowel naar Brabantse dichters en gedichten als naar ‘het typisch Brabantse gevoel’. Dichter Zoë van de Kerkhof verwoordde dit tijdens de themapresentatie treffend in haar speciaal voor de 65ste editie geschreven ‘Ode aan de Brabantsedag’. De in Someren geboren dichter is Stadsdichter van Leiden en mag zich sinds kort ook ‘Beste Stadsdichter van Nederland’ noemen.

De zestien wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag staan voor een behoorlijke pittige opdracht. Voor ‘Dichterbij Brabant’ moeten ze aan de slag met een werk van een Brabantse dichter als inspiratiebron. 

Aan de wagenbouwersgroepen de opdracht om zich te laten raken door zo’n gedicht en het te vertalen naar een schouwspel dat pakkend, poëtisch en prikkelend is voor de toeschouwers. En bovenal: het gevoel van historisch Brabant moet worden overgebracht worden. “De wagenbouwers moeten het publiek nog dichter bij Brabant brengen”, aldus Frank van Lierop, hoofd van de themacommissie van Stichting Brabantsedag.

Het thema ‘Dichterbij Brabant’ was ook in beeld voor de 64ste editie van de Brabantsedag, maar vanwege de complexiteit werd vorig jaar op het allerlaatste gekozen voor het thema ‘Eureka!’. Om het keuzeproces iets eenvoudiger te maken, kunnen de groepen putten uit een speciaal samengestelde dichtbundel. Ook krijgen de wagenbouwers deze keer een maand langer de tijd om hun onderwerp bij de stichting in te dienen. 

Van Lierop: “Zeker is dat gedichten bijgedragen hebben aan het behoud van kunst en cultuur. Tradities, religieuze gebeden, politieke overtuigingen; het werd allemaal in dichtvorm vastgelegd. Daarnaast kun je met gedichten emoties, ideeën en ervaringen op een beknopte manier overbrengen, zodat ze de verbeelding prikkelen. En laat dat nu iets zijn wat de wagenbouwers en acteurs van de Brabantsedag ook als geen ander kunnen. We zijn ervan overtuigd dat het weer een fantastische parade zal worden.” 

De zestien wagenbouwersgroepen moeten het gekozen onderwerp op een creatieve en verrassende manier vertalen naar ontwerpen van hun decorwagens. Daarbij dienen ze aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het gedicht mag bijvoorbeeld niet uit de hedendaagse dichtkunst komen, maar moet minstens vijftig jaar geleden gepubliceerd zijn door een dichter die geboren is in het Hertogdom Brabant.

Voor het tweede jaar op rij tekenden Matty Jorissen en Wijnand Driessen voor het ontwerp van het beeldmerk. Vanaf juni 2024 zal dat themabeeld overal in Heeze en daarbuiten te zien zijn. Tijdens de presentatie van het nieuwe thema in ’t Perron werd ook het nieuwe seizoen van de podcast Paradepraat live afgetrapt door één van de hosts, Maarten van der Velden. 

De theaterparade van de Brabantsedag vindt volgend jaar plaats op zondag 25 augustus. Meer info: brabantsedag.nl.