Stichting Cuba Adelante terug uit Cuba

REGIO – Afgelopen oktober zijn Mieke en Gerard van stichting Cuba Adelante weer afgereisd naar Cuba. Na 4 jaar was het weer een prettig weerzien met de mensen die ze al zo lang niet meer gezien hadden. Voordat Mieke en Gerard in Holguin aankwamen hadden ze al een lange reis achter de rug. De reis ging van Brussel naar Varadero en daarna door naar Havana waar ze enkele dagen verbleven. Door het goede contact met één van hun sponsors  (WOMY EQUIPMENT RENTAL in Mariel) konden ze 4 weken lang gebruikmaken van een auto. 

In die 4 jaar was alweer veel gebeurd. In 2019 was de eerste container hulpgoederen verstuurd en tot en met juli 2023 waren er al 5 in Cuba aangekomen. 

De eerste dag van hun reis werden ze onthaald in het provinciehuis van Holguin. Veel lovende woorden en dank werd hen, maar ook de hulp van mensen in Nederland, toebedeeld. Rodolfo, de supervisor/contactpersoon voor de stichting in Cuba en Juan ( hoofd ministerie van onderwijs in Holguin) die voor hen de gesprekken vertaalde, waren bijna 3 weken mee op pad om alles te bezoeken. 

Omdat de stichting ook in Cuba steeds meer bekendheid krijgt waren er vele instituten die bezocht werden: weeshuizen, scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, instituut voor lichamelijk gehandicapten en fabrieken. Er werden diverse plaatsen aangedaan: Holguin, Banes en Moa.  Zelfs door het regionale televisiestation werden ze uitgenodigd voor een interview. 

Overal namen de mensen volop tijd voor rondleidingen en het laten zien van de goederen die de stichting de afgelopen jaren verstuurd had. Zo ook was er een goed gesprek met de directeur van een Ziekenhuis in Holguin. Mieke en Gerard zouden hen graag helpen met apparatuur, maar dit zal voor hen moeilijk zijn. Mochten er mensen zijn die ons een ingang kunnen bieden voor contacten met een ziekenhuis voor apparatuur, horen zij dit graag. Wel werd verteld dat de focus meer gericht is op medische goederen. Ook op de scholen hebben ze weer voldoende gezien maar ook het gemis van veel leermiddelen. Er werd toegezegd dat ook kantoor- en school benodigdheden  hoog op hun lijstje staan. 

Het was een zeer mooie reis. Doordat Mieke en Gerard een auto tot hun beschikking hadden, hebben ze veel van het land gezien, de mooie afwisselende natuur en de bekende plaatjes die je normaal van Cuba alleen op televisie te zien krijgt. Veel hebben ze nu met eigen ogen aanschouwd maar ook veel wat je normaal niet te zien krijgt. 

Maar tevens werd ook duidelijk dat het leven voor een Cubaan de laatste jaren hard achteruit is gegaan. Met een gemiddeld salaris van €30,00 – €35,00 per maand is ook in Cuba niet rond te komen. Van dichtbij hebben Mieke en Gerard gezien hoe het voor een Cubaan overleven is. Door brandstoftekort worden delen van een streek uren afgesloten van stroom, dat kan soms 6 uur zijn. Dit krijgen ze vooraf wel te horen. Ook fabrieken en scholen hebben hiermee te maken. Maar ook distributie van voedsel wordt hierdoor beperkt. Als er al voedsel in de winkels ligt is het duur, dus vaak is er voor de Cubaan weinig en eenzijdig eten. Omdat het toerisme een grote bron van inkomsten is, worden de hotels zo veel mogelijk bevoorraad en hebben die ook weinig last van stroomuitval. 

Voor meer foto’s en informatie of contact, zie de website van de stichting: www.stichtingcubaadelante.nl