Led straatlampen in Pelt

PELT – De voorbije dagen werd in een aantal straten van Pelt de oude straatverlichting vervangen door ledlampen. Behalve dat het een grote besparing betreft op de elektriciteitsrekening van de gemeente geeft het ook nog een sfeervolle uitstraling. Vooral bij mistig weer zie je duidelijk het verschil met deze lampen. Volgens Fluvius maakt het een energiebesparing van 45%. In Vlaanderen staan in totaal 1,2 miljoen straatlampen die tegen eind 2030 allemaal omgebouwd zullen zijn naar ledlampen. De ploeg die deze week in Pelt aan de slag ging bestond uit vier mensen met drie busjes die volgens hun eigen zeggen zo’n 30 tot 40 lampen per dag ombouwen. Een busje met een hoogwerker, een met de nieuwe ledlampen en een met aanhanger waar de oude lampen in terecht kwamen. Ledlampen gaan vijf keer langer mee dan de oude lampen en hebben een verwachte levensduur van 15 jaar. 

Door Ben Ieven