Wapenstilstand in Pelt

PELT – Op zaterdag 11 november werden er in Pelt op vier plaatsen plechtigheden georganiseerd ter ere van de Wapenstilstand van 11 november 1918. De Last Post werd als eerste geblazen aan het monumentje van Lindel-Hoeven. Vervolgens gebeurde hetzelfde aan het standbeeld van de Dorpsstraat. 

Daarna volgde het vredesmonument in de Norbertinessenlaan om na een mis in Sint-Huibrechts-Lille nog een eresaluut te zien aan de monumenten bij de kerk aldaar. In de Norbertinessenlaan in Pelt speelde de fanfare Dommelgalm achtereenvolgens solo de Last Post en gezamenlijk de Brabançonne en De Vlaamse Leeuw om de 28 Neerpelter oud strijders die tijdens de eerste wereldoorlog gesneuveld waren te eren. De namen van de overleden personen waaronder Jaak Tasset als eerste in de rij, werden voorgelezen. Vervolgens werd door burgemeester Dennis Fransen een woord over die voorbije oorlog gedaan maar ook stond hij stil bij de huidige situatie in Oekraïne en Gaza. Dennis Fransen: “Dag op dag 105 jaar geleden zwegen de wapens na meer dan vier jaar van angst, honger koude en zinloos oorlogsgeweld. De gruwelijke gebeurtenissen van toen vervagen stilaan in de overlevering en in ons achterhoofd. Toch mogen we deze donkere bladzijden uit de nationale en Peltse geschiedenis nooit vergeten. En ook vandaag is er oorlog. Oekraïne ligt op slechts 1750 km van het bed waar jullie vanmorgen vredevol wakker werden en Israël op 4300 km van de tafel waar jullie straks aanschuiven. Daarom ook dat wij vandaag op vier plaatsen in Pelt onze helden van weleer herdenken, maar vooral de waarden waarvoor zij gestreden hebben”. Bij de plechtigheid waren ook veel schepenen, gemeenteraadsleden, leden van de brandweer en politie aanwezig. Het vredesmonument is een ontmoetingsplaats voor de voorbijganger die wordt opgeroepen tot broederschap tussen alle mensen. Het monument is een creatie van Hilde Keunen.

Foto Ben Ieven

Foto Albert Loos