Teveel negatieve aandacht voor Cranendonck!

Het is al heel lang gaande maar wordt met de dag erger: Cranendonck wordt in de media opnieuw als zeer onveilig bestempeld. Afgelopen maandag werd dat slechte beeld van onze gemeente opnieuw sterk bevestigd. Eerst was daar Harm van Leuken die voor de TV uit de doeken deed dat de situatie, deze keer vooral in Budel, onhoudbaar wordt. Harms beweringen ontlokten aan een andere gast, Raoul Heertje, wel de rake, vermakelijke uitspraak “dat er nu weer een geheel nieuwe invulling aan het woord racisme werd gegeven, want als je wel naar Turkije gaat en regelmatig een broodje Kebab eet ben je geen racist”, de verdere commentaren kunt u terugzien op Uitzending gemist, maar indruk maakte de heer Harm Leuken allerminst.

Door Caroline van de Plas werd Harm bijgevallen met het voor elke kijker overduidelijke nepnieuws dat ‘de Jumbo-winkelier wil stoppen omdat hij – per maand! – tienduizenden! Euro’s schade heeft!” Navraag leert echter dat ‘stoppen’ voor deze eigenaar helemaal niet aan de orde is! Later op de avond werd een deel van hun beider uitspraken herhaald en aangevuld door Joost Eerdmans, een andere politicus die ook in de tweede Kamer hoopt te komen. Joost was al twee keer in Budel geweest, een keer samen met Caroline, en vond ook “dat het in Budel echt héél erg was!” Volgens de snackbarhouder die hij aanhaalde “moest die zijn zaak verkopen want de veiligelanders zitten daar elke dag op zijn terrassen”. Kennelijk doen ze dit steeds als Harm niet in de buurt is. Harm was al het lachertje doordat er ook bij zijn andere TV-optredens, nooit asielzoekers in de buurt waren.

Harm en ook Frans Strik, die enige tijd geleden op eigen verzoek(?) samen met Baudet te gast was bij Ongehoord Nederland, vinden het kennelijk niet erg dat hun woorden worden misbruikt om stemming te kweken tegen het AZC.

Ze zijn het zich niet bewust dat het negatieve beeld over Cranendonck zo zwaar wordt versterkt dat de eigen inwoners en alle anderen, Cranendonck gaan mijden. Op kleine schaal gebeurt dit kennelijk al want sommige inwoners vinden het te onveilig en gaan daarom, naar eigen zeggen, “liever ergens anders winkelen”. 

Een ander negatief effect speelt duidelijk ook bij de gemeenten die worden verzocht om óók of méér asielzoekers op te nemen. Gezien de vele slechte ervaringen in Cranendonck, durven ze dat niet meer.

Het is erg jammer dat er nauwelijks oog is voor de vele positieve dingen. Dagelijks kan men hele stromen bewoners met volle tassen bepakt, terug zien lopen naar het AZC. Dat de inhoud gewoon betaald is mag men gevoeglijk aannemen. 

Elke dag zijn er vanuit het AZC initiatieven om een steentje bij te dragen aan de gemeente Cranendonck, dit kunnen opruimacties zijn, zwerfvuilaanpak, maar ook hulp aan het verenigingsleven.

Jammer is ook dat je zelden hoort over het grote aantal arbeidsplaatsen die het AZC oplevert en de extra omzet voor de MKB-ers in Cranendonck. Dat de gemeente jaarlijks een tegemoetkoming krijgt van ruim anderhalf miljoen Euro wordt eveneens nooit vermeld.  

Wat zou Cranendonck veel mooier zijn als de tegenstanders (ze komen vooral uit Budel en ver daarbuiten, hoewel veel meer AZC-bewoners vooral Maarheeze aandoen) hun aandacht en een gedeelte van dit geld, gingen richten op het normaliseren en verbeteren van de sfeer!

Frans Heesakkers, Maarheeze.