Wapenbroeders afdeling Cranendonck bestaat 75 jaar

CRANENDONCK – Wapenbroeders afdeling Cranendonck bestaat 75 jaar. Dat jubileum wordt gevierd op vrijdag 17 november in De Borgh in Budel met vele genodigden en een bijzonder programma. De vereniging is vereerd om na 75 jaar het glas te mogen heffen op het jubileum in de geest van hen die de afdeling Cranendonck oprichtte in 1948.

Een korte terugblik: Enkele jaren na het einde van Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van enkele oud militairen uit Budel (oorlogsveteranen & gedemobiliseerde WOI) in februari 1948, nu 75 jaar geleden, een eigen afdeling van “Oud Strijders” opgericht. Deze sloot zich aan bij de Nederlandse Bond van Oud-Strijders en Dragers van het Mobilisatie kruis (WOI). In de volksmond kortweg de B.O.S.-afdeling Budel genoemd. De B.O.S. zo staat te lezen in de grenskoerier (editie november 1960) had als doel te zorgen voor de weduwen en wezen van de gevallenen. Dat was helaas maar al te zeer nodig want de tot dan getroffen overheidsregelingen waren zeer onvoldoende. De “B.O.S” groeide uit tot een bloeiende en actieve afdeling voor Budel en Maarheeze met zo’n 110 actieve leden. Budel kende in die jaren zo’n 800 oud-strijders. Momenteel heeft de afdeling nog 19 leden. Ze zijn jaarlijks te zien bij onder andere de 4 mei dodenherdenking, Fakkelestafette door Cranendonck en WO-II herdenkingen. Daarnaast zijn ze landelijk en regionaal actief bij alle evenementen en herdenkingen. Vrijdag 17 november blikken de Wapenbroeders terug op die 75 jaar waar ‘strijders van het eerste uur’ de piketpalen sloegen voor een actieve Cranendonckse afdeling en een toekomst met Cranendonckse en andere Wapenbroeders anno 2023. Als laatste willen ze via HAC Weekblad de vele sponsoren die het jubileum mogelijk maakten hartelijk bedanken. Meer informatie vindt u op de website: www.wapenbroeders.nl

De Wapenbroeders zijn landelijk en regionaal actief bij alle evenementen en herdenkingen. Foto 2023 Jos Meusen