Drie Cranendonckse tonpraters naar finaleweekend BKT

CRANENDONCK – Liefst drie Cranendonckse kletsers hebben zich geplaatst voor het finaleweekend van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten (BKT) dat begin volgend jaar in Valkenswaard wordt gehouden.

Door Roy de Leijer 

Onder de finalisten bevinden zich Hans Verbaarschot uit Budel (‘De Gelukkigste vrouw ter wereld’), Erik Mulder uit Maarheeze (‘De Kiloknaller’) en Budelnaar Tom van Osch in zijn creatie van ‘De Skileraar’. Zij zeveren op 12, 13 en 14 januari om de Brabantse titel.

In totaal kwamen er achttien tonpraters in actie bij de voorronden voor het BKT, die plaatsvonden op 15, 16 en 20 november in de theaterzaal van De Belleman in Valkenswaard. Zeven van hen zijn door de vakjury geselecteerd voor het finaleweekend. Behalve Verbaarschot, Mulder en Van Osch zijn dit: Rob Bouwman uit Helmond (‘Robke d’n Taxichauffeur’), Rien van Genugten uit St. Oedenrode (‘De Vakantiehater’), Paul van der Heijden uit Gemonde (‘Leo Vis’) en Willem Rongen uit Maashees (‘Woeste Willem de Zeeman’). Regerend kampioen, Hans Keeris uit Knegsel, had zich als winnaar van de 55ste editie al verzekerd van het finaleweekend in januari. Dit jaar staat hij met zijn creatie ‘Lauw Winters’ in de ton.

Dit jaar wordt de 56e editie van het Brabants Kampioenschap Tonpraoten gehouden. De finalisten zijn maandag bekend gemaakt. Het finaleweekend is op vrijdag 12 (wedstrijd), zaterdag 13 (galavoorstelling) en zondag 14 januari (galavoorstelling). Plaats van handeling is theater De Hofnar in Valkenswaard. Kaarten kosten 16 euro en zijn vanaf 1 december (vanaf 11.11 uur) te koop via www.bktonpraten.nl.