Inschrijfperiode tijdelijke woningen Schulp-terrein van start

CRANENDONCK – Inwoners van de gemeente Cranendonck die in een scheiding liggen, of om een andere reden met spoed op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte, kunnen vanaf deze winter terecht op het voormalige terrein van sporthal De Schulp in Budel. De inschrijfperiode is deze week gestart.

De gemeente stelt zes woonunits beschikbaar voor Cranendonckers die dringend woonruimte nodig hebben. De tijdelijke woningen staan op het Schulp-terrein aan de Poelderstraat in Budel, waar sinds kort ook Oekraïense vluchtelingen wonen. 

Veel mensen hebben grote moeite om een woning te vinden. Ook in Cranendonck is er sprake van woningkrapte. Zeker mensen die snel een woning nodig hebben en daar geen maanden, laat staan jaren op kunnen wachten, komen daardoor in de knel. Om deze groep woningzoekenden te helpen heeft de gemeente besloten om voor een aantal doelgroepen tijdelijk extra woonplekken te creëren. “Het gaat hierbij onder meer om mensen die op straat komen te staan na een scheiding, mensen die even los van elkaar willen wonen of stellen die willen proefwonen”, legt wethouder Karel Boonen uit.

In totaal staan er op het Schulp-terrein twaalf tijdelijke woningen. Deze blijven staan tot en met 30 juni 2026. De helft van de woonunits is bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen. De andere zes woningen bieden onderdak aan lokale inwoners. Er is plaats voor zes meerpersoonshuishoudens. De units bieden ruimte aan maximaal vier personen.

Kandidaten moeten voldoen aan een aantal selectiecriteria. Een daarvan is dat ze hun huidige woonruimte snel willen of moeten verlaten. “De aangeboden woonruimte is tijdelijk en bedoeld als overgang naar een nieuwe meer definitieve woonplek”, legt Boonen uit. 

Het is de bedoeling dat de bewoners zelf actief op zoek gaan naar een andere woning of een andere manier van wonen. Om in aanmerking te komen voor een woonunit op het Schulp-terrein moeten mensen zelfstandig kunnen wonen, al minimaal een half jaar in de gemeente wonen of verbonden zijn met Cranendonck door werk, opleiding of het sociale leven.

Spelregels
Wonen op het Schulp-terrein biedt voor- en nadelen. Voor de nieuwe bewoners gelden dezelfde huisregels als voor de Oekraïense vluchtelingen die op het terrein verblijven. Boonen: “Dat betekent onder meer dat ze zich moeten melden aan de poort en na tien uur ‘s avonds geen bezoek meer mogen ontvangen.”

De nieuwe bewoners sluiten geen huurcontract af, maar een bruikleenovereenkomst. Boonen: “Voor het gebruik van de tijdelijk woonruimte betalen ze een bedrag van 190 euro per maand per eenheid. Dat is exclusief water en stroom.”

De wethouder is benieuwd naar het aantal mensen dat zich aanmeldt voor de woningen. “Een aantal inwoners heeft al bij de gemeente geïnformeerd naar de tijdelijk woningen. Wat we weten is dat woningcorporatie woCom de meest urgente gevallen die zich bij haar melden meestal kunnen plaatsen. Maar wij hebben niet iedereen in beeld, omdat er bijvoorbeeld ook mensen zijn die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.”

Aanmelden voor een van de tijdelijke woningen kan door een e-mail te sturen naar denbosch@adhocbeheer.nl. Dit onder vermelding van De Schulp, contactgegevens en met een motivatie. De inschrijftermijn loopt tot vrijdag 8 december, 12.00 uur. 

Boonen verwacht dat de eerste gebruikersovereenkomsten in de loop van volgende maand worden getekend. Mogelijk nemen de eerste nieuwe bewoners nog voor de feestdagen hun intrek in een van de woonunits op het Schulp-terrein. Meer info: Ad Hoc Beheer, tel. 073-6560079 of adhocbeheer.nl.