Leerlingen BRAVO! College in actie voor de steenuil

CRANENDONCK – Leden van de vogelwerkgroep van het IVN Cranendonck hebben maandag samen met een vrijwilliger van Herenboeren De Groote Heide een steenuilenkast geplaatst op het terrein van de Herenboerderij op landgoed De Baronie in Soerendonk. Veel voorwerk is verricht door leerlingen van het BRAVO! College in Budel.

Het afgelopen schooljaar hebben leerlingen van de middelbare school voor het IVN drie steenuilenkasten gebouwd. Eerder al werden er bosuilenkasten gemaakt. En het einde van de bouwnijverheid is voorlopig nog niet in zicht. “Dit jaar worden er waarschijnlijk spreeuwenkasten en een mussenhotel gebouwd”, zegt Tjabine Guntlisbergen van de vogelwerkgroep van het IVN.

Werkgroeplid Harrie Hegge spreekt van een educatieve en effectieve samenwerking tussen de natuurorganisatie en het onderwijs. De samenwerking is vier jaar geleden begonnen, toen een groepje BRAVO!-leerlingen op het sportpark in Budel een rottende nestkast spotte. Ze legden dit voor aan hun docent biologie, waarna het plan ontstond om zelf een nieuwe bosuilenkast te maken. Er volgde onder meer een uilencollege, dat werd verzorgd door de vogelwerkgroep. Hegge: “Voor ons is dit een mooie manier om jongeren meer bij de natuur te betrekken. We hebben de leerlingen ook wat uitleg over nestkasten gegeven. Op basis van de door ons aangereikte informatie hebben ze zelf een ontwerp gemaakt.” De leerlingen hebben zelf voor het benodigde materiaal gezorgd. “Ze hebben hiervoor met verschillende bedrijven contact gezocht. Die werkten graag mee”, weet Hegge.

Als het goed is, dan bieden de nieuwe steenuilenkasten voor een periode van 10 tot 15 jaar onderdak aan steenuilen en soms andere gasten. Guntlisbergen: “We hangen de steenuilenkasten het liefst op aan bomen op openbare plekken, zodat ze zichtbaar zijn voor mensen.”