Jubileum Wapenbroeders in het teken van herdenken en vieren

CRANENDONCK – De Cranendonckse afdeling van de Bond van Wapenbroeders vierde op vrijdag 17 november haar 75-jarig jubileum. Het jubileumprogramma startte die middag met een ceremonie bij de herdenkingskapel aan de Willem de Zwijgerstraat in Budel.

Door Roy de Leijer 

De kapel werd begin jaren zestig op initiatief van de Cranendonckse Wapenbroeders gebouwd voor het herdenken van oorlogsslachtoffers. In 1961 werd het monument ingezegend. Bij de kapel werd vrijdag een krans met 75 rode rozen gelegd. Ook werd de Last Post geblazen.

“Het is een heuglijke dag, maar we beginnen met een serieus moment. Met het leggen van de krans herdenken we de gevallen oorlogsslachtoffers in Cranendonck”, vertelt René Vos, voorzitter van de Cranendonckse Wapenbroeders.

Het jubileumprogramma kreeg daarna een feestelijk vervolg in De Borgh. “We hebben hiervoor ook zo’n twintig jonge veteranen uit Cranendonck uitgenodigd”, zegt Vos, die hoopt dat zij hun weg naar de lokale afdeling van de Wapenbroeders weten te vinden. De afdeling telt nog maar negentien leden en kan daarom wel wat versterking gebruiken, bijvoorbeeld voor de ondersteuning die wordt geboden bij het organiseren van de jaarlijkse Fakkelestafette en Dodenherdenking in Cranendonck.

De Bond van Wapenbroeders is de oudste en grootste landelijke algemene vereniging van oud-militairen en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht. In 2025 bestaat de Bond van Wapenbroeders 100 jaar. De Cranendonckse afdeling van de Bond van Wapenbroeders werd 75 jaar geleden opgericht als Bond van Oud-Strijders Budel. In 1986 ging ze verder onder de vlag van de Bond van Wapenbroeders.

Foto Jos Meusen