Rondje tuin en natuur in december met Gert-Jan

Het einde van 2023 komt in zicht, een jaar stelt niet veel voor. Het lijkt steeds sneller te gaan, naarmate je ouder wordt. Zeker als je naar de diverse popoverzichten luistert aan het einde van het jaar. De natuur en tuin gaan in winterrust. Vogels bezoeken de tuinen op zoek naar voedsel. Vooral tijdens koudere periodes zullen de vogels uw voer zeker waarderen. Ook de wintergasten als koperwiek en kramsvogel weten uw tuin te vinden als er voedsel aanwezig is. Deze lijsterachtigen zijn verzot op bessen en kleine sierappeltjes. Groenlingen zijn verzot op rozenbottels en putters houden van distels, vandaar ook de naam distelvink. De spreeuw is waarschijnlijk een andere spreeuw dan degene die in het voorjaar in uw tuin te zien was. Ruim niet alles op tijdens het winterklaar maken van de tuin, laat hier en daar wat bladeren liggen, zeker in de border kan het geen kwaad. Vogels zoals de merel, vinden het geweldig om in bergen met bladeren naar voedsel te zoeken. Zeer goed voor de planten zelfs, een extra winterdekentje en het komt tevens de grond ten goede. Die op het gazon worden verwijderd, een goed bestanddeel voor de composthoop. Nu alles kaal is en saai lijkt, zijn er juist planten die alles doen om op te vallen. Door te geuren geven ze een aparte sfeer aan de tuin.  Viburnum, Lonicera, Jasminum en Mahonia zijn goede voorbeelden van winterbloeiende struiken. Een geurende plant vlakbij de entree is een hartelijk welkom voor uw gasten. Gekleurde struiken vallen nu ook goed op, zoals de rode, gele en oranje takken van de kornoeljes (Cornus). Cornus alba ‘Sibirica’ heeft rode takken en witte bessen in het najaar. Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ heeft gele takken.  Cornus ‘Midwinter Fire’ heeft geel/oranje takken. Met kleur in de tuin hoeft uw tuin helemaal niet saai te zijn. De takken van de kornoeljes worden in het vroege voorjaar gesnoeid, het zijn flinke groeiers. En natuurlijk zijn er de fleurige, winterbloeiende vaste planten, zoals Helleborus en Cyclamen, mijn favorieten. Sneeuwklokjes en vroege krokussen maken het feest compleet.  Ondergronds worden voorbereidingen getroffen voor het komende voorjaar. Bloemknoppen van de Cyclamen coum zitten nog net verscholen onder de grond. Bloembollen starten met de sapstroom en sturen langzaam de bloemstengels omhoog. Maar de winter lijkt soms nog ver weg in december, toch is het goed om wat voorbereidingen te treffen. Buitenkranen, tuinslangen legen, beregening doorspuiten, goten reinigen, de pomp in de vijver en de tuinpomp. Beter op tijd afsluiten en opbergen. Als het niet vriest is het goed mogelijk om bomen en planten in pot te planten deze maand. Goed aandrukken en tijdens vorst in de gaten houden dat de grond niet omhoog komt. De serre is ondertussen schoongemaakt, eventueel bekleedt met noppenfolie als extra bescherming voor de vorstgevoelige planten, welke deze maand zeker naar binnen moeten. Heeft u planten in bakken of potten, zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Het voorkomt rotting en vorstschade. Voor vijverbezitters is de winter een moeilijke periode. Regelmatig worden koude periodes afgewisseld met natte, “warmere” periodes van rond de 10 graden. De vissen “schommelen” dan op en neer, wat ten koste gaat van hun vetreserves. Vissen worden vatbaarder voor infecties en andere ziekten. Een zuurstofpomp is geen overbodige luxe, maar hang deze niet te diep in de vijver, net als de pomp, verwijderen of iets hoger in de vijver plaatsen. De temperatuur boven de vijverbodem is zeer belangrijk in de winter, deze mag niet te veel schommelen, dit verstoort de rust. Nooit kappen in het ijs, altijd sneeuw verwijderen van het bevroren oppervlak en de vijver verder zoveel mogelijk met rust laten en hopen dat het snel voorjaar wordt. Heeft u druiven, kiwi of braamstruiken in de tuin, zij moeten voor het eind van de maand gesnoeid worden. December, de donkere dagen voor Kerst, deze periode noemen we Advent. Advent is afgeleid van het Latijnse woord “Adventus”, wat komst betekent. Het lijkt ook dat kerstbomen steeds vroeger in de huiskamers tevoorschijn komen. Men heeft er wel lang plezier van en natuurlijk oogt het zeer gezellig met al die lichtjes. En licht, dat missen veel mensen in deze tijd van het jaar. Zoveel mogelijk naar buiten is vaak het advies, bewegen, maar dat lukt helaas niet voor iedereen. Extra vitamine D wordt ook aangereden. December is de feestmaand en met extra versiering en verlichting gaat het zeker lukken. Alvast hele fijne Kerstdagen toegewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu 

Groetjes Gert-Jan en tot ziens in het nieuwe jaar!