‘OCC Ondernemer van het jaar 2023’

Barry van der Steen van Van der Steen Elektrotechniek in Budel en Luc Hems en Nick Evers van Impressiv Engineering in Maarheeze hebben op donderdag 16 november de verkiezing ‘OCC Ondernemer van het jaar 2023’ gewonnen. Ze zijn niet alleen een prachtig kunstwerk rijker, maar ook de waardering en erkenning van Cranendonckse collega-ondernemers.

Van der Steen won in de categorie bedrijven met meer dan vijf medewerkers en Impressiv Engineering kwam als winnaar uit de bus bij de zzp’ers en bedrijven tot en met vijf medewerkers. De ondernemersnemersverkiezing werd dit jaar voor het eerst gehouden door Ondernemerscontact Cranendonck (OCC) in samenwerking met de gemeente Cranendonck.

Door RdL

Beide winnaars timmerden het afgelopen jaar flink aan de weg. Zo verruilde Impressiv Engineering Gastel voor een nieuw onderkomen aan het Rondven in Maarheeze. Van der Steen Elektrotechniek opende een gloednieuwe bedrijfshal met kantoorruimte op bedrijventerrein Airpark Cranendonck in Budel. 

Van der Steen Elektrotechniek is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties voor de zakelijke en particuliere markt. Het bedrijf bestaat al sinds 1932. Barry van der Steen behoort tot de vierde generatie. Het Budelse bedrijf telt 21 medewerkers.

Luc Hems en Nick Evers van Impressiv Engineering timmeren nog niet zo lang aan de weg. Hun onderneming Impressiv Engineering, gespecialiseerd in systeemintegratie, is in 2021 opgericht. Het bedrijf heeft inmiddels vijf medewerkers in dienst.

Behalve Van der Steen Elektrotechniek en Impressiv Engineering waren er in iedere categorie nog twee andere bedrijven genomineerd. Dit waren Roel Lamers van ZIJN Architecten en Freddy Kerkhofs van Fortune Coffee in de categorie zzp’ers en bedrijven tot en met vijf medewerkers. Roel van Horne van Van Horne Brandstoffen en William de Jong van De Jong, de Echte Bakker waren in de race voor de ondernemersprijs voor bedrijven met meer dan vijf medewerkers.

De verkiezing vond plaats op donderdag 16 november, op de dag voorafgaand aan ‘De dag van de ondernemer’. De ondernemersprijzen werden die avond door het OCC en gemeente Cranendonck uitgereikt tijdens een informeel feest in De Borgh in Budel.

De lokale ondernemersavond werd gepresenteerd door Boy Jansen. Ook wethouder Marcel Lemmen kwam aan het woord. Hij vertelde over de samenwerking tussen de gemeente en het OCC. De winnaars werden bekend gemaakt door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel en OCC-voorzitter Joost Ploos van Amstel.

De genomineerde bedrijven werden de afgelopen periode onder de loep genomen door het OCC. “Het is allemaal heel snel gegaan”, zegt Nick Evers van Impressiv Engineering. “Een week of vijf geleden hoorde ik dat we bij de genomineerden zaten”, vult Barry van der Steen aan.

De bedrijven moesten onder meer een vragenlijst invullen. Daarnaast ging een aantal OCC-leden op bedrijfsbezoek. “We hebben ook naar de cijfers gekeken. Het zijn allemaal goede en prachtige bedrijven”, zegt Ploos van Amstel. 

Van der Steen benijdt de jury niet: “De genomineerde bedrijven zijn allemaal heel verschillend en iedereen doet binnen zijn werkgebied iets bijzonders. Zie daar maar eens een winnaar uit te kiezen.”

Het jaarthema van de ondernemersverkiezing: ‘Slim inspelen op arbeidskrapte’, was helemaal van toepassing op de winnende ondernemers. Vooral bij Impressiv Engineering. Het bedrijf optimaliseert automatiseringsprocesen bij bedrijven. Daardoor kan er met minder mensen meer werk worden verzet. “Dat sluit heel erg aan bij het thema van dit jaar”, zegt Ploos van Amstel.

De arbeidskrapte is bijna voor nagenoeg alle Cranendonckse bedrijven een uitdaging. “We zijn daarom heel erg bezig met het versterken van de teamspirit, om zodoende nog meer comfort binnen het bedrijf te creëren. We zetten heel erg in op het motiveren, begeleiden en ondersteunen van ons personeel”, zegt Van der Steen.

De beide kunstwerken die aan de Cranendonckse ondernemers werden uitgereikt zijn gemaakt door Loods 19 in Budel. Ze krijgen een prominente plek in beide bedrijven. Voor jonge ondernemers is een dergelijke prijs heel belangrijk, weet Evers: “We hopen dat het ons helpt om de nodige volgende stappen te zetten. We willen nog meer uitgroeien tot een volwaardig gesprekpartner in de wereld van de machinebouw.”

Van der Steen ziet de prijs ook als een belangrijke erkenning en blijk van waardering vanuit het Cranendonckse bedrijfsleven. “We zijn door collega-ondernemers genomineerd. De erkenning geldt overigens niet alleen voor mij, maar voor het hele team. Zeker gezien het thema van dit jaar is dat heel belangrijk.”

De verkiezing krijgt volgend jaar een vervolg. Ploos van Amstel: “We willen er in samenwerking met de gemeente Cranendonck een jaarlijks event van maken.”

Foto Jos Meusen