Wico Juniorcampus plant een bos

PELT – Een dertigtal leerlingen van de Wico Juniorcampus hebben zopas 525 bomen geplant op een stuk grond dat de gemeente Pelt ter beschikking stelt. De bomen kochten ze met het geld dat een aantal acties in het – groene – laatje  hebben gebracht. Met deze aanplant willen de leerlingen ook echt iets bijdragen op het vlak van milieu en duurzaamheid. 

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’, ook wel bekend als de SDG’s (Sustainable Development Goals). Niet lang daarna integreerde Wico deze doelen in haar beleid, en ze worden nog steeds met bijzondere aandacht bestudeerd. . Sinds de hervorming van het secundair onderwijs krijgt de eerste graad een aantal lesuren ter beschikking waar dieper of breder op de leerplandoelen kan worden ingegaan. De scholengemeenschap WICO richt met die uren kompasklassen en masterclasses in. De masterclass wetenschappen en de masterclass duurzaamheid hebben de handen in elkaar gestoken bij de opzet van deze boomplantactie. De leerlingen leren er over het belang van biodiversiteit en hoe ze op een realistische manier hun steentje kunnen bijdragen tegen de klimaatopwarming. Een boomplantactie biedt hiervoor kansen. 

Met een aantal acties op school vulden de leerlingen hun groene spaarpot. Ze verzamelden pompoenen en verkochten in de middagpauze heerlijke pompoensoep. Via meerdere kanalen zorgden ze zelf voor de publiciteit van hun actie op school. Met de opbrengst kochten ze het plantgoed – een mix van inheemse soorten –  en hydrogelkorrels. Deze laatste zullen voorkomen dat de jonge plantjes gedurende de eerste jaren uitdrogen in te droge zomers. De plantkeuze is gericht op vruchtdragende of nectar producerende bomen en struiken waar dieren beschutting en voedsel kunnen vinden. Ook zal het juniorbos voor verkoeling zorgen in toekomstige hete zomers.

Deze aanplant is al een tweede fase van het project. Vorig schooljaar zijn de eerste stappen gezet in de samenwerking tussen Wico Juniorcampus, het gemeentebestuur van Pelt en De Winning. De gemeente stelde een stukje grond ter beschikking aan de De Vrundenweg. Daar werden bij een zware storm zes jaar geleden alle hoge bomen geveld. De gemeente freest het perceel wat het planten vergemakkelijkt. De Groendoeners van De Winning zorgen voor de plantgaten. De Winning is een sociale, inclusieve onderneming die mensen in dienst neemt die niet zomaar op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. 

Door deze vruchtbare samenwerking groeit het juniorbos elk jaar en kunnen we veel leerlingen bij het project betrekken. Hun branie en ondernemingszin van vandaag zorgt ervoor dat ze over 20 jaar, in 2043, een bos zullen vinden op deze plek om met hun eigen kinderen van te genieten.