Het ABC volgens Z (Deel 2)

In de twee vorige columns sprak ik over hoe belangrijk het voor bedrijven is om dezelfde professionele aanpak te nemen met het werven, selecteren, in dienst nemen, begeleiden en ontwikkelen van personeel, als met het beheren van alle andere hulpbronnen binnen het bedrijf. In het Engels zeggen ze dat zo mooi: ‘HRM’ – Human Resources Management. 

Ook noemde ik dat een andere manier van communiceren met de huidige generatie van jongeren, de generatie Z, nodig is. Vooral binnen een bedrijf. Dat leidde tot het onderwerp ‘verwachtingen afstemmen’. Dit onderwerp is eigenlijk heel wat gecompliceerder dan wat het lijkt. Verwachtingen en veronderstellingen (vooroordelen) zijn voor de meeste mensen moeilijk om te beheren, juist omdat onze hersenen deze vorm van redeneren zo graag gebruiken voordat we er erg in hebben. Hersenen weten namelijk dat ze héél veel energie verbruiken met al hun denken, en dat proberen ze zoveel mogelijk te vermijden. U ziet het al. Door verwachtingen te scheppen en veronderstellingen te maken wordt het inschatten van een situatie, of het opsommen van een persoon heel wat makkelijker en sneller. Dus schakel je letterlijk een hoop energievretende communicatie en redenatie uit. Top voor de grijze cellen die graag groen willen zijn. Niet zo top als je met mensen werkt. Zo ontstaan misverstanden en problemen tussen mensen makkelijker dan wat ze op te lossen zijn. Binnen een bedrijf is dat niet makkelijk te beheren. 

Laten we terugkomen bij onze Z’ers. Door open communicatie, het duidelijk afstemmen van verwachtingen, en regelmatige, wederzijdse terugvoer kan een Z’er een grote aanwinst worden voor een bedrijf. Maar hoe motiveer je ze om te presteren, meer nog, om loyaal te blijven aan je bedrijf? Er wordt gezegd dat je Z’ers moeilijk kunt motiveren, maar weinigen weten dat je Z’ers wel kan inspireren. En, inspiratie is dé bron van motivatie. 

Wat is het geheim? Behalve dat Z’ers duidelijke verwachtingen hebben over hoe ze geleid willen worden en hoe het bedrijf moet worden beheert, hebben ze ook een heel duidelijk beeld over wat de doelstellingen van een bedrijf moeten zijn, om zich ervoor te willen inzetten. En dat gaat niet over het beste, mooiste of grootste willen worden. Nee, Z’ers hechten enorme waarde aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dit betekent dat ze willen werken voor een onderneming die in zijn doelstellingen het welzijn van het milieu, de mens en de samenleving hoog in het vaandel draagt – én principieel en consequent doorvoert. Met name het laatste – het bedrijf moet deze waarden léven, bijvoorbeeld door duurzame energieoplossingen, recycling, afvalvermindering en bijdragen aan sociale instellingen (vrijwilligerswerk, sponsors). 

Het bedrijf moet kiezen voor zakenpartners (klanten en leveranciers) die ook deze doelen nastreven. Het maakt niet uit of je klein of groot bent. Zolang je maar goed bent. Goed voor de wereld en alles wat erin en op zit. Een aantrekkelijk salaris is natuurlijk belangrijk voor een Z’er, maar wetende dat hij/zij door zijn werk bijdraagt aan een betere wereld is wat hem aanspoort om dat salaris te verdienen, in de ruimste zin van het woord.

Frank Vos is een Strategy & Leadership Consultant die naast zijn kennis en ervaring, de trucs van Big Corporates deelt met KMOs. Voor een vrijblijvend gesprek over hoe Frank aan het succes van uw bedrijf kan bijdragen, kunt u contact opnemen met Frank – M: +32 (0) 49 333 4342. E: frank@vosconsulting.co.za.