Werkgroep Windturbines Hamont organiseert infovergadering 

HAMONT-ACHEL – De bouw van drie windturbines op Hamont-Achels grondgebied beroert de gemoederen. In juni 2022 werd een samenwerkingscontract ondertekend voor de ontwikkeling van de drie eerste windmolens op grondgebied van Hamont-Achel door energiebedrijf ENGIE. Dit op initiatief van de stad Hamont-Achel, Spaas Kaarsen, CSM staalconstructies en bosbedrijf Vandervelden. De windturbines  zouden een plek krijgen op het industrieterrein van Hamont. Heel wat inwoners van Hamont-Achel hebben echter bedenkingen bij dit project en stellen zich vragen over o.a. de impact van de slagschaduw, de overbelasting van het net en de geluidsoverlast. Enkele bezorgde inwoners hebben zich eerder dit jaar verenigd in de werkgroep ‘Windturbines Hamont’. Deze werkgroep organiseert nu een infoavond voor iedereen die meer informatie wenst. 

Afgelopen september organiseerde ENGIE een eerste informatiemarkt over het project. Ook daar kwamen veel vragen en zorgen van inwoners naar boven. De werkgroep ‘Windturbines Hamont’ organiseert daarom nu zelf een informatieavond voor iedereen, en dit op maandag 4 december om 19.30 uur in Cinema Walburg in Hamont. Gedurende de avond wordt bijkomende informatie gegeven en er komen enkele sprekers aan het woord over de werking van windturbines en de voor- en nadelen ervan. Eén van de sprekers is expert Annemarie François van LEV, Leefbaar Energie Vlaanderen. Haar presentatie omvat een technische verduidelijking en toelichting bij de normen voor windturbinegeluid en slagschaduw in Vlaanderen.” De werkgroep ‘Windturbines Hamont’ heeft een eigen Facebookpagina waar meer informatie te vinden is over de verschillende standpunten die ze inneemt. 

ENGIE wacht momenteel nog op de omgevingsvergunning. Indien deze verleend wordt is de bedoeling dat ENGIE in 2024 van start gaat met de werken zodat de windturbines in 2025 in gebruik kunnen worden genomen. Tot en met 17 december kunnen er nog bezwaarschriften ingediend worden omtrent dit dossier.