Cabaretgroep We MéLe XXL sluit 2023 af met ‘CraanVogelVlucht’

De heren van cabaretgroep We MéLe XXL zijn de dagen aan het aftellen. Eind dit jaar staan de Schootenaren voor de tweede én laatste keer in Theater De Borgh in Budel met een oudejaarsconference. Na ‘Koekemarello’ brengt het vijftal de show ‘CraanVogelVlucht’ op de planken.

Door Roy de Leijer

Traditioneel wordt het jaar in Budel afgesloten met de oudejaarsconference van Theatercafé Lexke. Dat gebeurt maximaal twee jaargangen door dezelfde artiest of groep. Eind december wordt het humoristische jaaroverzicht voor de tweede en dus laatste keer verzorgd door de mannen van We MéLe XXL. De show ‘Koekemarello’ was in 2022 met vier voorstellingen al een groot succes, maar met ‘CraanVogelVlucht’ staan de Schootenaren liefst vier avonden en één middag in De Borgh. 

Noud van Leeuwen, Jos de Werdt en Henk van Meijl, allemaal afkomstig uit Budel-Schoot, vormen al bijna twintig jaar de cabaretgroep We MéLe. Voor de oudejaarsconference kregen ze vorig jaar versterking van Jordi van Leeuwen – de zoon van Noud – en dorpsgenoot Marcel van Gils.

“Normaal zijn we met zijn drieën, maar de grotere bezetting gaf ons vorig jaar echt een boost. We zouden het ook geen van allen alleen kunnen. En eigenlijk zijn we met ons zessen, want Arie de Werdt is onze steun en toeverlaat als het gaat om het geluid”, vertelt Noud van Leeuwen.

Vanzelfsprekend geven de heren ook dit keer hun kijk op het afgelopen jaar. Henk van Meijl: “We brengen een mengeling van onder meer livemuziek en grappige sketches, maar er is ook aandacht voor serieuze zaken.” Jos de Werdt: “We vinden het heel leuk om kleine onderwerpen heel groot maken.”

Van Leeuwen vult aan: “Het concept blijft hetzelfde, alleen is er dit keer nog wat meer aandacht voor de techniek en het gebruik van beelden. Uit ervaring wisten we vorig jaar dat de door ons gekozen formule zou werken, maar of het ook vanaf een groot podium bij het publiek aan zou slaan was toen nog even de vraag.”

Een oudejaarsconference vergt een intensieve voorbereiding, die al van het begin van 2023 begonnen is. Van Gils: “Als we een leuk of interessant bericht tegenkwamen, dan werd dat in onze Whatsappgroep gezet. De humor rondom zo’n onderwerp ontstond tijdens onze bijeenkomsten.” Van Leeuwen: “Dat gebeurde meestal heel spontaan, maar soms kregen we ook twee avonden niets verzonnen.”

De Werdt weet niet of het de tweede keer makkelijker is om een oudejaarsvoorstelling te maken. “Voor onze eerste show kregen we uiteindelijk drie jaar de tijd”, lacht De Werdt, die hiermee verwijst naar de lange coronastop waarmee de groep te maken kreeg. We MéLe werd al in het begin van 2020 gevraagd om de oudejaarsconference van Lexke Theatercafé te verzorgen.

De spanning begint ondertussen toe te nemen voor de cabaretgroep. De Werdt: “Maar dat moet ook. Er moet een beetje druk opzitten. We zitten nu in de fase van het finetunen.” Van Meijl: “Ook dit keer stappen we uit onze comfortzone. Wij kijken bij onze oudejaarsshow ook niet alleen terug op het afgelopen jaar, de vorige keer is al gebleken dat we een goede vooruitziende blik hebben.”

Snoeiharde humor hoeft het publiek ook dit keer niet te verwachten. Van Leeuwen: “We willen dat de mensen met een positief en goed gevoel naar buiten gaan.”

De oudejaarsconference vindt plaats op 27, 28, 29 en 30 december. De voorstellingen beginnen telkens om 20.30 uur. Op 29 december is er ook een matineevoorstelling om 13.30 uur. Er zijn nog enkele tickets te koop. Kaarten kosten 16 euro en kunnen worden besteld via theaterdeborgh.nl.