‘De kloon van onze zoon’ zet Pelt op stelten

PELT – Op 24, 25, 26 en 27 november vond het toneelstuk ‘De kloon van onze zoon’ plaats in OC de Vranken in Pelt. Dit toneelstuk werd door de toneelgroep van KLJ Herent-Neerpelt volledig op poten gezet. De groep zorgde vorig jaar al voor een groot succes, maar dit jaar waren er 150 bezoekers meer aanwezig. 

Door Melissa van Wijngaarde

Dit zorgde ervoor dat ze met vijf voorstellingen voor zo’n kleine 1.100 bezoekers hebben mogen spelen.

Regisseurs Marlies Fransen, Silvy Van Son en Sander Thijs hebben het weer voor elkaar gekregen om een interessant verhaal op het podium te brengen. Het doel om de Peltenaren goed te laten lachen is zeker gelukt want vanuit het publiek kwam er veel gelach, geroep en getier. De tranen rolden bij sommigen over de wangen van het lachen. Burgemeester Dennis Fransen en schepen van cultuur Niels Valkenborgh waren ook aanwezig om dit stuk te beleven.

Het verhaal speelt zich af op de boerderij van Fokke en Georgette waar Showbizz Bert het programma ‘Boer zoekt boerin’ kwam opnemen. Georgette had haar zoon Hans opgegeven maar die kneep er tussenuit. Ze kwam op het idee om Jef de stalknecht in de plaats als ‘kloon’ te nemen voor het programma. Hans had een geheim: hij had in Parijs Lulu leren kennen en zij was zwanger van hem. Hij gebruikte de komst van het programma als excuus om Lulu het huis in te krijgen als een van de deelnemers. De boerderij zat vol met geheimen die langzaamaan door Bert en zijn team met cameraman Thijs en geluidsman Joris op beeld werden gebracht.

Georgette had gekust met de veearts Arthur maar Fokke had gekust met de meid Trees. Toen de andere dames voor ‘Boer zoekt boerin’ voor Jef binnen kwamen zorgde dit voor nog meer chaos. Vurige Lena was een oudere passionele hete stoof die Jef probeerde te verleiden. Toen dat niet lukte ging zij voor Fokke maar ook dat lukte niet en Georgette stuurde haar weg. Lieselotte, die een beetje nerveus en vreemd was, bleek uiteindelijk een hele goede match te zijn voor de heel vreemde Jef die vaak met zijn persoonlijkheid in de crisis zat. Uiteindelijk kwam door het programma alles boven water terwijl er twee bevallingen bezig waren van Lulu maar ook die van de koe Josephien. Het bleek dat vake Jaak de hele affaire ineen had gestoken met hulp van Trees en Arthur om zo de liefde tussen Georgette en Fokke terug op te wekken.

Alles tot in de puntjes
Zowel op als naast het toneel was alles tot in de kleine details goed verzorgd. De sfeer in de zaal was heel de tijd enorm goed, het publiek heeft echt genoten van het stuk. De bediening, inkom, bonnenverkoop en indeling van de zaal verliepen vlot door al de leden van KLJ Herent-Neerpelt. Grime en haartooi maar ook het decor brachten ons echt in de sfeer van het boerenleven en zaten veel kleine aandachtspuntjes in. Dit zorgde ervoor dat het een professionele look had. Zelfs kleine dingen zoals het trainingspak van cameraman Thijs, gespeeld door Dieter Thijs, veranderde constant en dat bracht een extra laag humor tot het verhaal.

Licht en geluid zorgden er op het einde soms een beetje voor dat het publiek verschoot, omdat de muziek nogal luid stond, maar dat nam niet af aan de goede werking van de rest van het stuk. Alle toneelspelers hebben hun personage ook goed tot hun recht gebracht. Het was precies hun tweede natuur. Toch een extra benoeming voor personages Georgette (Kaat Fransen), Lena (Caro Cuyvers) en Bert (Dries Huysmans), elk van hen speelde zo goed dat het leek alsof ze zichzelf waren. De lichaamsbewegingen en vertoningen waren tot in de puntjes verzorgd. Alles in zijn geheel was dus een enorm succes en er zal zeker volk met pijn van het lachen naar huis zijn gegaan. De grote opkomst is ook een teken van hoe goed de Peltenaren het werk van de groep steeds vinden. Als ze zo blijven groeien gaan ze of meerdere dagen moeten gaan voorzien of moeten verhuizen naar een grotere zaal. Hou dus zeker de toneelgroep van KLJ Herent-Neerpelt in de gaten voor hun werk volgend jaar.