​​Griepvaccinatie

Hamont, op donderdag 9 november 2023 stond tussen 14 en 19 uur vrijblijvend de jaarlijkse griep- & eventueel anti-covid-vaccinatie gepland. Van de patiënten zelf werd verwacht dat ze een griepvaccin, een klevertje van een ziekenfonds en een ‘vrije’ arm zouden meebrengen. De opkomst was weer massaal, een wachtende mensenzee op de parking voor de ‘De Posthoorn’, van de ingang tot tegen de ‘Groenstraat’

Af en toe golfde een flard gegrommel op uit kittelorige ongeduldigen: “’t Avveseerd hie vurloewpig vur gène mèter.” “Hoe…,” reageerdeeen ander. “Ich vind det tiddeworrig juust vul te rap vuroewt gèt, ’t is amper vastenoavud gewist en we zien al hust half november!” Een derde mengde zich: “Des woar wa ge zègt.! Zeker as ge, zoe as willie hiej allemool, ’n degske awer werd. ’n Degske awer…? Zèg mer gereust: joaren awer…!” Jaja, zo schoven we stillekesaan van oud naar nieuw, van buiten naar binnen. Gelukkig viel het weer al bij al nog mee voor deze toch al midden herfsttijd, droog en niet te koud. Ongeveer halverwege mijn ‘geschuifel’ liep een vrouwelijke huisarts van het vaccinatieteam samen met een patiënt de parkeerplaats op. In verschillende talen en druk gebarend wees ze de man de weg naar de apotheek op het marktplein dicht bij: “Kerk… Church… Kirche… Eglise… Iglesia… Chiesa…” In vlagen brabbelde hij blijkbaar kwaad iets terug van: “Sisi…, merde enayi…, jagazma jakara…!” En liep boos weg. Een vrouw dacht: “Dien koaje hit zie vaccin vergèten…”

Schoorvoetend schuifelde de massa in een lange dubbele tot driedubbele rij bij mondjesmaat de zaal binnen. Hier werd de menigte opgesplitst voor een booster- of een griepvaccinatie. Enkele vrijwilligers van het ‘Rode Kruis’ leidden het opsplitsen in goede banen. “Ziede os do nou vur unne billenprik aal kroomp stoan in os appelsienen- tot kokosnotenvel, de onderboks tussen os kneiën geklimd, mê unne kop zoe roewd as un tommat,” beschreef Swa hilarisch de  scene nostalgisch. “Vanne schrik of nog mier nog vant verlège zien,” vulde Mientje aan. “Onmeugelijk,” moeide zich Theiken in het gesprek. “In ozze kindertied was alliejn de kakschool gemingd; in de lagere schoowl worten we gescheien. De jonges moesten no de jongesschool in de Bosstroat; de mèchjes no de mèchjesschool in ’t nonnenkluster bi de  Urselienen.” Zowel de jongens als de meisjes moesten tijdens hun lagere school af en toe naar het PMS-centrum in Neerpelt voor een medisch onderzoek. Voor de kinderen meestal een onaangenaam tot berucht gebeuren, toen…

Ondertussen loop, slenter ik al ruim twee dagen rond met een antigriepvaccin in mijn lijf. De inenting verliep vlot en pijnloos. Nawerkingen blijven voorlopig uit. Hopelijk blijf ik ook dit jaar vrij van griep. Bedankt hiervoor aan allen uit de zorgsector…!  

(Harrie Beks – Hamont, zondag 26.11.23)