Filmavond: de natuur onder een vergrootglas

HEEZE – Op donderdag 7 december is natuurfilmer Jan van der Heijden uit Helmond te gast in ‘t Perron. De avond begint om 20.00 uur. Toegang 5 euro inclusief koffie/thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van ’t Perron. De avond wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie. De films van Jan van der Heijden zijn werkelijk uniek te noemen. Door een bijzondere videocamera (UHD/4K = 4 x HD) te koppelen aan een extreem-goede vogeltelescoop bereikt hij met zijn opnames een enorme vergroting tot zelfs 1000x (30.000 mm). Naast deze ”supertele” camera gebruikt hij dezelfde basiscamera voor overzichts- en macro-opnames. Onderwerpen zoals vogels, dieren en zelfs insecten kunnen hierdoor op grote afstand gefilmd worden, beginnend bij 6 meter voor insecten, oplopend tot wel 1000 meter voor dieren en grote vogels. 

Jan van der Heijden filmt al meer dan 10 jaar in de natuur. Zijn opnames zijn een waar kunststukje. Plaatsen die bij normale foto- en videocamera’s niet bereikbaar zijn komen in beeld. De kwaliteit van de beelden is gezien de omstandigheden ronduit spectaculair te noemen. 

Op 7 december zal Jan van der Heijden voor de pauze vertellen hoe hij zijn films opneemt. Daarna vertoont hij een aantal korte films van ± 10 minuten: insectenfilms waarin een aantal insecten met bijzondere vormen, kleuren en bijzondere gedragingen prominent in beeld komen. Verder een film over de edelhertenbronst in het Weerterbos. Na de pauze laat van der Heijden zijn nieuwe vogelfilm “De Verre Kijker” zien, waarin meer dan 200 soorten vogels in hun natuurlijke omgeving aan bod komen, van héél dichtbij opgenomen. De meeste opnames zijn gemaakt in ZO-Brabant.