Drukbezochte infovergadering windturbines Hamont 

HAMONT-ACHEL – Op maandagavond 4 december organiseerde de werkgroep Windturbines Hamont een informatieavond in cinema Walburg. Doel van de avond was de bezoekers te informeren en sensibiliseren over de mogelijke komst van drie windturbines op het industrieterrein in Hamont. Heel wat inwoners van Hamont-Achel gaven gehoor aan de uitnodiging en de zaal van cinema Walburg was dan ook goed gevuld. 

Robby Kiggen van de werkgroep Windturbines opende de avond. Hij gaf aan dat veel inwoners na de informatiemarkt die in september georganiseerd werd door ENGIE, de energiemaatschappij die de bouw van de windturbines voor zijn rekening neemt, onvoldoende geïnformeerd werden. Daarom organiseerde de werkgroep zelf een informatieavond. Tijdens zijn inleiding gaf Kiggen o.a. enkele kerncijfers over de turbines. Die zouden namelijk een tiphoogte hebben van 150 meter. Ter vergelijking: de kerk van Hamont is 64 meter hoog. Verder haalde hij aan dat de komst van de turbines invloed zal hebben op het nabijgelegen natuurgebied en de woonomgeving. 

De werkgroep had ook expert Annemarie François van Leefbare Energie Vlaanderen uitgenodigd. Zij gaf meer informatie over de impact van de slagschaduw en de invloed van het windturbinegeluid op de leefbaarheid. Daarna deelde ook Guido Nijs, ingenieur, zijn bedenkingen over de plaatsing van drie windturbines in Hamont. Afgesloten werd er met getuigenissen van gastsprekers, wonend in een gebied met een windturbine, over de negatieve gevolgen die zij ervaren. Tijdens de avond was er de mogelijkheid om onmiddellijk een bezwaarschrift te ondertekenen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 17 december 2023. Tot die tijd kunnen bezwaarschriften ingediend worden. Meer weten over de werkgroep? Kijk op de Facebookpagina ‘Windturbines Hamont’. Hier is ook meer informatie te vinden over het indienen van een bezwaarschrift.