Voetballers van RoodWit trainen samen met bewoners van het AZC

BUDEL-DORPLEIN – Met veel enthousiasme en inzet, wordt er elke donderdagavond door 4 à 5 bewoners van het AZC  met de veteranen getraind op het prachtige sportpark van Dorplein. Samen met een 8- tot 10-tal voetballers van RoodWit begint zo’n training onder leiding van trainer Fritske met het lopen van enkele rondjes om het veld, gevolgd door andere loopoefeningen. Als de groep, meestal bestaand uit 12 tot 14 sporters, voldoende warm is, worden de spieren losgemaakt voor het spel waarmee de avond wordt afgesloten. Deze onderlinge wedstrijd met twee groepen waarover de 4 bewoners van het AZC gelijkelijk worden verdeeld, lijkt, voor de leek, soms bijna té fanatiek gespeeld. Door het vele, spontane lachen om een misser of het gebaar waarmee een mooie pass of doelpunt wordt geprezen, wordt ook voor hem duidelijk dat alle deelnemers vooral genieten van dit samenspel. Handen en voeten blijken daarbij prima communicatiemiddelen. Het verschil met een training op een naastgelegen veld is soms weldadig groot; daar hoort men veel geroep en soms ook wat gescheld. Mogelijk komt dit door de grotere belangen die deze voetballers uit een hogere klasse, moeten bewaken? Samen met de vrijwilliger(s) van het Inwonerscollectief, gaan de mannen na afloop bezweet en voldaan, op de fiets, of bij slecht weer met de auto, terug naar hun tijdelijke basis. 

Het experiment waarmee in Dorplein gestart werd en waarmee men heel graag doorgaat, verdient navolging. Ook voor andere voetbalclubs of verenigingen die wat aanvulling van goed gemotiveerde spelers kunnen gebruiken, kan dit naar beide zijden een verrijking zijn; de eigen spelers vinden zo’n uitbreiding met extra spelers prachtig en voor de bewoners van het AZC geldt dat ze dolblij zijn met de kans om hun hobby uit te oefenen. De belangstelling onder de bewoners om mee te mogen doen is elke week groot. Om problemen te voorkomen worden, binnen het AZC door ‘Movement on the Ground’, naast een man die al eens eerder mee mocht doen, vier nieuwe mensen geselecteerd. Het is jammer dat de meesten soms slechts enkele weken, soms wat langer in Budel verblijven.