De STEMbende haalt internationale prijs binnen

PELT – De Stichting Stimu-leren reikt jaarlijks de Stimulusprijs uit voor jeugdprojecten die het vak techniek promoten in de Euregio Maas-Rijn. De STEMbende wint deze prijs in 2023. Dit is een project van WICO Juniorcampus waarbij ze de leerlingen van 22 naburige lagere scholen laten kennismaken met techniek. 

Zo willen ze voor technologisch getalenteerde leerlingen de deur openen naar de toekomst.

De leerlingen van het basisonderwijs maken eenvoudige werkstukjes met verschillende materialen en met toepassingen om hun technisch talent te ontdekken. Dit doen ze in de eigen school met materiaal en didactische hulpmiddelen die WICO Juniorcampus hen ter beschikking stelt. De leerlingen uit het 4e en 5e leerjaar worden tijdens hun projecten door de STEMbende geholpen. Dit zijn enthousiaste leerkrachten en vrijwilligers die iedere week van begin oktober tot half juni in een van de scholen in de omgeving klaar staan om de leerlingen te begeleiden bij deze opdrachten. Niet alleen de STEMbende staat hier het hele jaar voor klaar, ook Sint-Elisabeth in Wijchmaal en De Vloeter uit Pelt dragen hun steentje bij aan dit project, zij helpen met het voorbereidende sorteerwerk.

In het 6e leerjaar worden de leerlingen door de beginselen van de cybernetica geloodst. Hiervoor bezoeken ze WICO Juniorcampus waar ze begeleid worden door leerkrachten en vrijwilligers. De leerlingen moeten proefondervindelijk de sturing van een kleine computer zien te achterhalen. Werk voor echte bollebozen dus. Technisch talent en oog voor techniek worden hierbij aangescherpt.

Deze uitdagingen doen vele oogjes blinken om nog meer van dit alles te mogen ontdekken. Ook de ouders tonen ze zo dat er zeker nog toekomst zit in een opleiding die technologische kennis ontwikkelt. Deze prijs winnen en het enthousiasme van de deelnemende scholen, bewijst zo nog maar eens dat techniek voor zowel jongens als meisjes van alle leeftijden zeker een meerwaarde is.

Verdere informatie kan je vinden op www.destembende.be en op Stichting Stimu-leren (stichtingstimuleren.nl