Kunstgeschiedenis: lezing over Gotiek 

HAMONT – De Cultuurkring heeft weer een middag Kunstgeschiedenis op het programma. Het thema is deze keer ‘Gotiek: snelbouw voor God’. De kunst van de middeleeuwen stond in het teken van het geloof en hielp de gelovigen te begrijpen, deelachtig te worden aan het mysterie van de heilsgeschiedenis. Hoewel de leer over de goddelijke waarheid angstvallig werd één gehouden, blijkt de middeleeuwse kunst geenszins uniform en onveranderlijk te zijn. Ze evolueerde vormelijk en iconografisch parallel met de maatschappelijke veranderingen. Een diverse maatschappij van drie standen, de oratores, bellatores en laboratores (clerus, adel en werkers). Aanvankelijk bepaalde alleen de eerste geleding het artistieke leven. Met de opkomst van de steden zal zelfs een deel van de laboratores, ambachten en patriciërs, voor opdrachten en inhoud van artistieke creaties verantwoordelijk zijn: de gotiek is geboren. Haar bouwwerken getuigen van groot technologisch doorzicht en gedurfde inventiviteit en hebben belangrijke consequenties voor sculptuur en schilderkunst. De lezing op 14 december wordt onder meer met de bouw van een maquette ondersteund.

De middag is in Cinema Walburg aan de Kerkstraat 28 te Hamont vanaf 14.00 uur. Een los ticket kost 7€. Mensen met een cultuurpas mogen gratis naar binnen. 

Extra mededeling let op: de presentatie van muziek op 21 december is geannuleerd!

Foto Adrienn (pexels.com)