Nieuwe verlichting laat St. Gertrudiskerk nog meer stralen

MAARHEEZE – In navolging van veel kerkgebouwen in de regio staat ook de St. Gertrudiskerk in Maarheeze voortaan extra in de schijnwerpers. De nieuwe verlichting is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente Cranendonck, de werkgroep Maarheeze 800 jaar en het kerkbestuur.

Door Roy de Leijer 

Door nieuwe technieken en energiezuinige led-verlichting zijn er steeds meer mogelijkheden om gebouwen en dus ook kerkgebouwen aan te lichten. De gemeente Cranendonck heeft de nieuwe verlichting onder meer met het oog op de viering van 800 jaar Maarheeze laten installeren. Hierdoor komt het prominente gebouw in het donker beter tot z’n recht.

De nieuwe verlichting werd afgelopen zondagavond in gebruik genomen door pastoor Ton Sip en de Cranendonckse loco-burgemeester Marcel Lemmen. Dat gebeurde buiten bij de ingang van de kerk onder begeleiding van het Maarheezer gilde St. Joris – St. Barbara. Door op een speciale knop te drukken werd de nieuwe verlichting in werking gesteld. 

Voorafgaand aan de ingebruikname was er een feestelijke bijeenkomst in de kerk, met toespraken van onder meer pastoor Sip en wethouder Lemmen. Jan Valkenburg van de werkgroep Maarheeze 800 jaar noemde de nieuwe verlichting het volgende hoogtepunt in het jubileumjaar. 

Een ensemble van muziekvereniging De Poort van Brabant verzorgde enkele muzikale intermezzo’s en het dames- en herenkoor zong het toepasselijke, door Huub Oosterhuis geschreven lied, ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’. 

Foto gemaakt door Jos Meusen