Zeevisclub blaast vijftig kaarsjes uit

VALKENSWAARD/CRANENDONCK – De Valkenswaardse Zeevisclub, met veel leden uit Cranendonck, blaast deze maand vijftig kaarsjes uit. Om het gouden jubileum te vieren houdt de vereniging begin volgend jaar een feestavond.

Door Roy de Leijer 

De zeevisclub uit Valkenswaard vierde op 10 december het 50-jarig bestaan. Voorzitter Jac Mund, penningmeester Gerrit Steeman en secretaris Michel van der Plas zijn al jaren lid van de club. Aan (sterke) verhalen is er dan ook geen gebrek. 

“De vereniging werd een halve eeuw geleden opgericht door een paar vrienden uit Valkenswaard die zeevisreizen organiseerden”, vertelt Mund, die al vele jaren met de voorzittershamer zwaait. Inmiddels komen de meeste leden van de club van buiten Valkenswaard. Veel vissers, zoals Steeman en Van der Plas, wonen in de gemeente Cranendonck. Maar ook in Hamont-Achel, Eindhoven en Lieshout wonen leden. 

Er wordt voornamelijk op platvis, kabeljauw en makreel gevist. De actie op zee, maar ook de gezelligheid en ontspannen sfeer spreken veel leden aan. “Vissen is het meest geweldig als je op een boot op zee zit”, vertelt Steeman. Het aas en het materiaal is compleet anders dan bij zoetwatervissen. Zeevissen is ook actiever en zwaarder. En je moet een beetje tegen zeeziekte kunnen. Mund: “We hebben in het verleden regelmatig spannende momenten meegemaakt. Zeker op een wat kleinere boot, die is veel gevoeliger voor de golven.”

Na afloop van de reizen klinkt er vaak visserslatijn. “Die sterke verhalen zijn er natuurlijk vooral voor de leden die thuis zijn achtergebleven”, lacht Van der Plas. 

De visclub telt ruim dertig leden. Er wordt een keer of zes per jaar in groepsverband gevist. Mund: “We vertrekken steevast vanuit Neeltje Jans in Zeeland. Vroeger werd er ook op het strand gevist, maar dat gebeurt tegenwoordig alleen vanaf een schip. Het is een ruime boot, die helemaal is ingericht voor sportvissers.”

Leden van de zeevisclub betalen 300 euro contributie per jaar. Dit inclusief busvervoer, de huur van de boot en aas. Er zijn opstapplaatsen in Valkenswaard en Eindhoven. Mund: “Als je alles zelf moet regelen, dan ben je zeker als je vaker gaat zeevissen veel duurder uit. En doordat wij een hele boot afhuren sta je bij ons niet hutjemutje op elkaar.” Steeman: “Bij ons is er niet alleen meer ruimte, maar het is er ook een stuk gezelliger.” Van der Plas: “We zijn de hele dag op zee. Na afloop is er een wisselbeker voor degene die de grootste vis heeft gevangen.”

De drie sportvissers geven aan dat De Valkenswaardse Zeevisclub best wel wat nieuwe leden kan gebruiken. Vorig jaar heeft de club nog een paar nieuwkomers verwelkomd, maar de vereniging begint een beetje te vergrijzen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de zestig jaar.

Met name jongeren weten de weg naar de vereniging moeilijk te vinden. “Vroeger ging de passie voor het zeevissen vaak over van vader op zoon”, weet Mund. Steeman vult aan: “Ik probeer inmiddels ook een hengeltje uit gooien naar mijn kleinkinderen.”

Voor iedere reis kunnen ook gastvissers zich aanmelden. Zij kunnen een hengel van de vereniging huren. Als het klikt, dan is het mogelijk om lid te worden. Overigens wel met een soort proefjaar.

De Valkenswaardse Zeevisclub is nog lang niet aan het einde van haar visserslatijn. Wel wordt het steeds een grotere uitdaging om de reizen te bekostigen. Mund: “Door allerlei activiteiten te houden proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden. Op die manier houden we het zeevissen aantrekkelijk.” Het jubileum wordt op 27 januari gevierd met een feestavond voor alle leden. Voor meer info over de vereniging: valkenswaardsezeevisclub@hotmail.com.

Foto gemaakt door Jurgen van Hoof