Culinair uitstapje voor leerlingen BRAVO! College

BUDEL – Het was vorige week dringen in de keuken van De Brasser in Budel. Daar kookten derdejaarsleerlingen van het BRAVO! College op woensdag 6 december een feestelijk vijfgangenmenu voor hun ouders.

Door Roy de Leijer 

Maar daar bleef het niet bij. Ook de complete voorbereiding, inclusief het vouwen van de servetten en het verder aankleden van de tafels, namen de derdejaars Bivak Life-leerlingen voor hun rekening. “Alles is van a tot z door de leerlingen geregeld. Ze zetten een door hen zelf samengesteld menu op tafel. Van tevoren is er op school al proef gekookt”, vertelt De Brasser-eigenaar Jurgen van Riet, die zijn horecazaak voor het project beschikbaar stelde. 

Al uren voor het opdienen van het voorgerecht was het een drukte van belang in zijn kookdomein. Het was voor de jongeren een uitdagende klus om voor vijftig mensen te koken. Van Riet: “Maar de meeste leerlingen zijn heel fanatiek. En het is ook goed voor de teambuilding.”

Volgend jaar wordt er door leerlingen van het BRAVO! College een Spaanse avond verzorgd bij De Brasser. Van Riet: “Ik hoop dat het ze helpt bij het maken van een loopbaankeuze. En natuurlijk probeer ik ze enthousiast te krijgen voor een carrière in de horeca.”

Met deze en andere buitenschoolse uitstapjes probeert het BRAVO! College de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen. “We zoeken ook naar andere bedrijven, zodat we een heel divers programma kunnen aanbieden. Ondernemers kunnen zich altijd bij ons melden”, vertelt Lonneke Janssen van het BRAVO! College.

Foto Jos Meusen