Larve Neushoornkever

De neushoornkever heeft zijn naam vanwege de hoornachtige stekel op de kop van een volwassen mannetje. Deze kever behoort evenals de meikever en de gouden tor tot de bladsprietkevers. Bladsprieten zijn de waaiervormige uiteinden op de antennen waarmee ze elkaar kunnen opsporen. Mestkevers kunnen daarmee ook heel goed de mest opsporen dat ze als voedsel gebruiken.

De larven van deze kevers worden engerlingen genoemd. Zij leven van dood of levend plantaardig materiaal. Veel bekende soorten zijn berucht van de wortel-etende larven die hele gazons aantasten. Spreeuwen en mollen weten deze engerlingen dan wel te vinden.

De larven van de neushoornkevers leven meer in broeihopen zoals composthopen. De hele ontwikkeling van deze larven duurt meerdere jaren waarbij een broeierige composthoop met een hogere temperatuur de ontwikkeling versnelt.

De larve heeft een gekromd lichaam met een vuilwitte kleur en bezet met fijne oranje haartjes.  Ook goed te zien zijn de ademhalingsopeningen herkenbaar als ronde oranjebruine vlekjes. Deze zijn ook vaak te zien op rupsen van vlinders.

De verpopping  van de larve gebeurt in een soort poppenwieg. De volwassen neushoornkever leeft vervolgens maar een paar weken.

Info IVN Cranendonck, Wiel Zentjens, w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA