Lens op de Mens gaat internationaal

PELT – Een afvaardiging van Lens op de Mens bracht onlangs een bezoek aan Vizualizator, het fotofestival in Belgrado, Servië, waarmee de organisatie sinds 2020 nauwe contacten onderhoudt en dat zich voornamelijk richt op documentaire fotografie. Met Press Photo Serbia namen zij in 2021 en 2023 als gast-tentoonstelling deel aan het Peltse festival. Hun voorzitter Zvezdan Mancic modereerde in Pelt een panelgesprek over de toepassing van AI (Artificiële Intelligentie) in de fotografie.

In het kader van Vizualizator 2023 stelde bestuurslid Jos Verhoogen zijn internationaal bekroonde reeks over geboortefotografie tentoon in Belgrado. Hij gaf er ook een lezing over geboortefotografie en dat bleek helemaal niet zo’n gewoon thema te zijn in Servië.

De lezing maakte wel wat wakker bij de aanwezige Servische mannen waarvan de meesten zelf nooit een bevalling bijwonen. Ze wachten af en feesten nadien met veel drank. Het ‘werk’ laten ze aan de vrouwen over. De tentoonstelling zal zeker doen nadenken.

Ondertussen kijkt ‘Lens op de Mens’ er naar uit om in het najaar van 2024 opnieuw jouw beste foto’s te mogen ontvangen voor de 5de editie van Lens op de Mens in 2025. www.fotofestivalpelt.be