Waardering voor Molennetwerk KempenBroek

REGIO – Op de Internationale dag voor de Vrijwilligers, 5 december, is aan Molennetwerk KempenBroek in Kaulille, de Ingeborg Pouwels Innovatieprijs toegekend. De prijs wordt 20 december in het molenhuisje bij de Sevensmolen in Kaulille uitgereikt door Mevrouw Nicole Bakker, directeur-bestuurder van Vereniging De Hollandsche Molen en het bestuur van De Hollandsche Molen.

Ingeborg Pouwels was een langjarig medewerkster van de Hollandsche Molen die op kerstavond 2018 plotseling overleed. 

Ze was toen meer dan 20 jaar nauw aan de Hollandsche Molen verbonden en bleef ook na haar pensionering voor het molenbehoud in Nederland actief. Ze gold als de creatieve duizendpoot van de Hollandsche Molen en onder haar leiding groeide de Nationale Molendag in Nederland uit tot het grootste landelijke molenevenement van Nederland dat jaarlijks in mei in heel Nederland gehouden wordt en waaraan telkens het bijna volledige molenerfgoed in Nederland, méér dan 1.000 wind- en watermolens, actief deelneemt.

Ook was Ingeborg Pouwels projectmanager van voor Molenprijs in Nederland, een prijs waarvoor molen die een speciaal project rond de molen hebben maar waarvoor het laatste financiële duwtje in de rug ontbreekt, zich kunnen aanmelden. Alle molenliefhebbers in Nederland kunnen hun voorkeur voor de molenprijs via een online stemming opgeven.  Verder maakte Ingeborg Pouwels zich sterk voor de internationale samenwerking tussen molenlanden in Europa o.a. via de samenwerking in Via Moulina.

De ter nagedachtenis aan Ingebord Pouwels door Vereniging De Hollandsche Molen geïntroduceerde Innovatieprijs, beloont vernieuwende initiatieven in het molenveld. De eervolle prijs is dit jaar toegekend aan MolenNetwerk KempenBroek vzw in Kaulille voor de wijze waarop het Molennetwerk binnen het gebied van GrensPark KempenBroek continu en dat op een innovatieve manier bezig is om  het ambacht van (vrijwillig) molenaar te promoten, molenvrijwilligers die een bijzonder initiatief voor het behoud van de molens genomen hebben, in het zonnetje te zetten en te ondersteunen, en publiek voor de molens te interesseren. Daarbij investeert het Molennetwerk extra in de werving van nieuwe vrijwilligers, het stimuleren van scholieren en jongeren bij het molenerfgoed en het vertellen van het Verhalen. Dat alles grensoverschrijdend voor het gebied van GrensPark KempenBroek dat Vlaams Noord- Limburg en Nederlands Midden-Limburg en een klein stuk Brabant omvat. Eerder in 2023 werd het MolenNetwerk KempenBroek óók al door de Vlaamse Minister voor Cultuur aangewezen als inspirerend voorbeeld voor het borgen van het Unesco immaterieel  erfgoed in Vlaanderen en van vrijwillig molenaar. Deze prijs werd door de Vlaams Minister van Cultuur, Jan Jambon, in juni in Gent uitgereikt.