Boeren zorgen met verlichte tractorstoet voor extra kerstsfeer

REGIO – Een groep agrariërs uit de regio zorgde op donderdag 21 december op een stormachtige dag voor extra kerstsfeer in Cranendonck. Met een verlichte tractorstoet werd er die avond langs de zorgcentra Mariënburght in Budel en Marishof in Maarheeze gereden. Onderweg passeerde de fonkelende colonne van bijna twintig trekkers ook Huize ten Gaste in Gastel. 

De Cranendonckse boeren volgden hiermee het voorbeeld van hun collega’s van ZLTO-afdeling Groote Heide. Zij hielden vorig jaar een tractorlichtstoet langs de zorgcentra in Valkenswaard. De Cranendonckers kregen versterking uit onder meer Someren, Mierlo en het Belgische Bocholt.

Het startpunt van de rit langs de Cranendonkse zorginstellingen was de parkeerplaats bij kringloopwinkel Verderest in Budel. De tractoren waren versierd met honderden kerstlampjes, kerstbomen, rendieren en andere kerstattributen. Bij de zorginstellingen serveerden vrijwilligers warme chocomelk met slagroom aan de bewoners.

Verschillende deelnemers aan de parade pakten flink uit met hun versieringen. “Van tevoren hebben we gezegd dat iedereen het zo gek mag maken als hij dat zelf wil”, vertelt mede-initiatiefnemer Henk Verdonschot. Zelf heeft hij een paar avonden werk gehad met het versieren van zijn tractor. De Maarheezenaar ziet groeimogelijkheden voor de kerstparade. Verdonschot: “Het is natuurlijk een machtig gezicht om al deze verlichte voertuigen in het donker te zien.” 

Vlamingen Ivo Deus en Gert Truijen hebben inmiddels de nodige ervaring met het rijden van verlichte tractorstoeten. “Onze tractor staat een paar weken per jaar volgeplakt met kerstversiering in de schuur”, zegt Deus.

Hij en Truijen werken bij een landbouwmechanisatiebedrijf in het Belgische Bocholt. “Via een van onze klanten zijn we hier terechtgekomen. Pas in Budel heb ik de verlichting aangezet, want anders is de batterij straks leeg”, lacht Truijen. Waar de verlichte tractorstoeten in Nederland nog in opkomst zijn, is het in België al een wijdverspreid fenomeen. Het tweetal reed eerder deze maand mee in Helchteren en Kinrooi. Zaterdag staan Deus en Truijen aan het vertrek in Bree.