Nieuwsjaarszingen op zaterdag 30 december

CRANENDONCK – Volgens goed gebruik luiden Cranendonckse basisscholieren het jaar uit met het zingen van het nieuwjaarslied ‘Lievrouwke, lievrouwke’. Deze traditie, die maar in weinig Brabantse plaatsen wordt gehouden, vindt dit keer niet zoals gebruikelijk plaats op de laatste ochtend van het jaar, maar een dag eerder op zaterdag 30 december.

‘Lievrouwke, lievrouwke nijaor gève,
gi zult verdiene ’t öwig lève,
’t öwig leve is bèter gewonne,
dan um unne gulle draod gesponne.
Kiek des in oeuw körrefke
dò ligge drei roej eppelkes in
gift wa, spaort wa,
op un ânder jaor (al) wèr (us) wa.
Koekemerello!’

De bovenstaande tekst, of een variant hierop, wordt zaterdagochtend in bijna alle Cranendonckse kernen gezongen. Dit gebeurt in het plaatselijke dialect. Daardoor wijkt de liedtekst hier en daar af. Andere tekstuele verschillen hebben te maken met het vaste gebruik dat de optredens in Soerendonk met een bijdrage voor de spaarpot worden beloond. In de andere Cranendonckse kernen waar het nieuwjaarslied klinkt, worden de kinderen van oudsher vooral op snoep of een speelgoedje getrakteerd. 

Het nieuwjaarszingen vindt zaterdag plaats van 08.00 tot 12.00 uur. In Budel kunnen kinderen van 09.00 tot 10.30 uur zingen in de hal van het gemeentehuis. 

Fotos 2022 Jos Meusen