Verkiezingen

De tweede kamer-verkiezingen in Nederland op woensdag 22 november 2023 draaide uit op een monsterscore voor de PVV van Geert Wilders. Een pyrrusoverwinning gezien de te verwachten aartsmoeilijke regeringsvorming? ‘Sommige katers miauwen nog altijd onder de gebakken peren!’ Nu, na luttele weken, de schokgolf  betijde en de storm nog slechts een briesje werd, blijft de vraag: “Hoe is ’t mogelijk?”

Diverse analyses duiken op in jaaroverzichten. Nederlanders stemmen doorgaans wispelturig. Vaak overklassen de luidste dooddoeners de stilste argumenten. Meestal beïnvloedt de focus op een onderwerp er het stemvee. Hoe verklaar je anders het ijle succes van de BBB (Boer Burger Beweging) tijdens de provinciale staten verkiezingen van 15 maart 2023?  Toen stond de focus op het stikstofdossier, nu overheerste migratie de politieke debatjes. Of, hoe simpel de plebejische kiesmeute voor of achter het karretje te spannen is in massa’s kiespropaganda met eenzijdige, leugenachtige, tot venijnige slogans en mantra’s. Trouwens de radicale ruk naar rechts vindt niet alleen in Nederland furore. Heel politiek Europa surft op dezelfde extreme, bij vlagen fascistische golven. Frankrijk zit met Marine Le Pen, Italië met Giorgia Meloni, Hongarije met Victor Orbán, Duitsland met Björn Höcke, Vlaanderen met Filip Dewinter, enz. Moet er nog zand, zout en / of azijn zijn…?!

Buurman Kees, van naam en faam een rasechte ‘Kaaskop’, noemt zichzelf liever, op het waanwijze af: ‘Nederbelch’…” Hij stapte vermetel naar mij toe en orakelde: “Knap, hè…!” Verbouwereerd vroeg ik: “Knap…?” Hij reageerde met dat typisch brutale tot arrogante toontje: “Nou, onze tweede kamer-ferkiezingen? Choed hè! Kennen jullie Pelgen nog een fette punt an suigen. Wij, Hollanders, nemen het voortouw in Europa, seker wat betreft nieuwe poulitieke cultuur: vouruitstrevend, uptoedeejt, prougressief, moudernistisch. Nou jij weer, man!” Ik echode: “Nou ik weer, man: vuroewtstrevend, proggressief, modernistisch Holland? Hoe verkloarde gi daan dê awerwèts potloewd in dizze gedigitalizeerde tiejd…? Hol land…! Neder land…! Pejjie ba …!” Pruilend verdween onze Nederbelg van het politieke podium. Van de ‘voorhistorische wasklippel’ had ik tot dan nog gezwegen. ‘Wasklippel’…? Door de politieke versnippering namen zomaar eventjes 26 partijen deel aan die laatste verkiezingen. Gevolg: een joekel van een kiesbrief! Alleen al ‘die gazet’ inzijn origineel formaat terugplooien was geen sinecure; om nog maar te zwijgen om ‘dat geval’ gedeponeerd te krijgen in de kiesboks. Met een speciale ‘klippel’ (stok) murwde een lid-pisang van ieder stembureau de monumentale kieslijsten in de kist! Soms randje stemgeheim.

Had ik maar evenveel last om mijn bankbiljetten in mijn portefeuille op te bergen…

(Harrie Beks – Hamont, zondag 24.12.23)