Oudejaarsconferenciers We Méle XXL zwaaien af in stijl

CRANENDONCK – We Méle XXL stond eind december voor de tweede én laatste keer in Theater De Borgh in Budel met de oudejaarsshow ‘CraanVogelVlucht’. Hiermee wisten de vijf Schootenaren het publiek van Theatercafé Lexke bijna drie uur lang te vermaken.

Door Roy de Leijer

In de dagen tussen Kerstmis en Oud en Nieuw trad het vijftal liefst vijf keer op voor een uitverkochte zaal. De voorstelling stond bol van de livemuziek, grappige sketches en een flinke dosis positiviteit. Maar er was ook aandacht voor wat serieuzere onderwerpen, zoals gelijke kansen voor iedereen. Snoeiharde humor hoefde het publiek ook dit keer niet te verwachten. Wel namen de vijf Schootenaren regelmatig zichzelf op de hak.

Vanzelfsprekend gaven Noud van Leeuwen, Jos de Werdt en Henk van Meijl van We MéLe, voor de gelegenheid aangevuld met Jordi van Leeuwen en Marcel van Gils, ook dit keer hun kijk op het afgelopen jaar. In vogelvlucht werden allerlei gebeurtenissen en nieuwsfeiten genoemd die in 2023 speelden. 

Maar er was ook oog voor wat meer tijdloze onderwerpen, zoals het lokale dialect. Vooral de sketch waarbij bekende ‘Buulse’ woorden, zoals ‘kreum’ (een kruiwagen, met in dit geval een lekke band), werden uitgebeeld oogstte veel applaus van het publiek.

Muziek is een belangrijk ingrediënt van de oudejaarsconference van We MéLe XXL. Carnavaleske nummers werden afgewisseld met soms hele gevoelige liedjes. Dat gebeurte alleen in het lokale dialect, maar soms ook met een vleugje Engels. 

Vanuit een drone werd er ingezoomd op de verschillende Cranendonckse kernen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Aandacht was er onder meer voor het verdwijnen van verschillende evenementen, van de kerstmarkt in Budel-Schoot tot het Cranendoncks Verbroederingsbal en Offroad Budel. Ook jubilerende verenigingen en organisaties werden benoemd. Wat niet concreet werd genoemd was het asielzoekerscentrum in Budel. Maar toch ging het er in de voorstelling vaak over. 

Komisch waren de filmpjes met prominente (oud-)Budelnaren, waaronder Junt, Gerard van Maasakkers en de volleybalsters Lina Berndsen en ex-volleybalster Yvon Beliën. Ronduit hilarisch was het telefoongesprek met dokterspost in Weert. Verder was er een lofzang op het 15-jarige bestaan van Theatercafé Lexke.

‘CraanVogelVlucht’ was de tweede en daarmee laatste oudjaarsconference van We MéLe XXL. Volgens goed gebruik wordt het podium daarna vrijgemaakt voor een nieuwe artiest of groep. De Buulse Blèèrköp neemt het stokje dit jaar over. De Budelse cabaretgroep, die wordt gevormd door de broers Johan, Peter en René Vos, is onder meer bekend van haar optredens tijdens de zittingen van carnavalsvereniging Buulder Buk. 

Foto We MéLe XXL in actie tijdens de afgelopen oudejaarsshow ‘CraanVogelVlucht’. 

Foto: Bart Cuijpers