Cinemaplus film L’événement

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 11 januari is de volgende vertoning van Cinemaplus. Dan staat het indrukwekkende L’événement op het programma in Cinema Walburg. De film begint om 14.00 uur. L’événement is geen gewone boekverfilming. Het vult de novelle van Annie Ernaux aan tot een volledig beeld van een vrouw die abortus heeft ondergaan. Ernaux’ gedachten staan in haar boek. Wat het doet met haar lichaam zien we in de film, die de Gouden Leeuw in Venetië won. Het lichaam mag niet meer verstopt worden.

Al jaren draaide Annie Ernaux angstvallig om ‘een voorval’ uit haar leven heen. Als studente literatuur raakt ze begin jaren zestig zwanger van een flirt met een student politicologie uit Bordeaux. Ze zoekt steeds wanhopiger naar een manier om van de zwangerschap af te komen, maar op abortus stond in die tijd nog een gevangenisstraf. Het lukt uiteindelijk clandestien, met gevaar voor eigen leven. Pas op latere leeftijd kan ze moed bijeenrapen om haar ervaring op papier te zetten. Haar woorden
Dat abortus inmiddels gelegaliseerd is, is geen reden om er niet meer over te schrijven, betoogt ze. ‘Onder het mom van ‘dat is nu allemaal voorbij’ hebben al vele vrouwen zich verplicht gevoeld om te zwijgen, met als gevolg dat het onderwerp net zo onbespreekbaar blijft als daarvoor.’ Ernaux heeft daar met haar novelle op grootse wijze verandering in gebracht. Net als in haar meesterwerk De jaren schrijft ze de gebeurtenissen registrerend op, onverbloemd en een tikje afstandelijk maar daardoor des te indringender.

Cinema Walburg ligt aan de Kerkstraat 28 te Hamont. Mensen met een cultuurpas mogen gratis naar binnen. Een los ticket kost 7€.