Punkband de Brassers neemt afscheid 

HAMONT/BRUSSEL – Wat eind jaren 70 begon als een schreeuw van onvrede over het huidige beleid resulteerde in Hamont-Achels erfgoed. Punkband de Brassers wist de onmacht en frustraties die in dat tijdperk heersten, perfect te verwoorden in nummers als ‘Kontrole’, ‘Eruit’ en natuurlijk ‘En toen was er Niets meer’. Met dit laatste nummer haalden de Brassers de finale van Humo’s Rock Rally in 1980. Velen vonden herkenning in de teksten, maar de band kende ook veel tegenwind. Met name in Hamont zelf, waar ze ketters werden genoemd en een slechte invloed zouden zijn op de jeugd. En nadat een onbekend iemand ‘de Brassers’ met grote letters op de muur van de kerk van Hamont had gespoten werd iedereen die geassocieerd werd met de band bestempeld als ‘crapuul’. 

Desalniettemin bleven de Brassers, met als uitvalsbasis café De Kwiet (later De Volbloed), hun ding doen. Ze bleven optredens boeken in binnen- en buitenland. 

Gewapend met zwarte kledij, zwarte eyeliner en zwarte teksten. Drugs was ook geen vreemde gedurende deze periode, wat in 1982 zelfs een van de redenen was voor de split van de groep. In de jaren 90 waren de Brassers echter weer terug van weggeweest met o.a. een benefietconcert in zaal de Posthoorn ten voordele van Kom op Tegen Kanker en een optreden op Eurorock in 1998. Daarna duurde het weer even, maar de Brassers hadden de smaak toch weer te pakken. In 2005 stonden ze op Pukkelpop en vanaf 2010 werd er opnieuw op regelmatige basis opgetreden, wederom in binnen- en buitenland. Ook werden er de afgelopen jaren weer albums uitgebracht, verschenen er diverse documentaires en kwam er een fotoboek. 

De bezetting van de band is door de jaren heen veranderd. De Brassers begonnen met Marc Poukens aan de mic, Eric Poukens (†) op de drums, Willy Dirkx op gitaar, Marc Haesendonckx op de bas en Ben Deckers aan de keyboards. De plaats van drummer Eric werd midden jaren 90 overgenomen door Erwin Jans, ondertussen staat Joachim Cohen (neef van Haesendonckx) achter de keyboards en er kwam een nieuw lid bij, namelijk Jules Dirkx (zoon van) op gitaar. 

Vorig jaar in april speelden de Brassers voor de laatste keer in hun carrière in Hamont, de stad waar de band werd opgericht. Nu is het tijd om het afscheid officieel te maken. Reden is niet het ontbreken van goesting, want die is er nog steeds, maar wel de MS-diagnose die bassist Marc ‘d’n Haas’ Haesendonckx voor de kiezen kreeg. 

Afscheid nemen doen de heren in stijl, met een optreden in de Ancienne Belgique in Brussel op vrijdag 19 januari. Met een setlist om U tegen te zeggen, een zaal vol mensen die de Brassers een warm hart toedragen en enkele muzikale verrassingen! Zo zullen Sietse Willems, zanger van Meltheads en Stijn Meuris, zanger van o.a. Noordkaap versterking bieden op het podium. En voor het eerst werken de Brassers ook met visuals, verzorgd door regisseur Jonas Govaert die ook de videoclip van ‘O Brother’ van de Brassers regisseerde. Tickets voor dit afscheidsconcert gaan hard, maar zijn nog verkrijgbaar via www.abconcerts.be De videoclip ‘O Brother’ bekijken? Dat kan via deze link (even naar onder scrollen): http://tinyurl.com/VideoclipBrassers 

Foto van de mannen op podium: Creeping Mac Kroki