Wisseling van de wacht bij Kempenbloei Achel

PELT – Na bijna 50 jaar voorzitterschap van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel gaf Jean Pellens (82) de fakkel op 6 januari door aan zijn opvolger Bram Dalemans. Dat gebeurde niet zomaar even, die zaterdag was vrijwel geheel ingericht in het teken van deze wissel van de wacht. 

Door Ben Ieven

Behalve een samenkomst in uniform, een algemene vergadering en huldiging van verdienstelijke leden was er om 17 uur een academische zitting. Hier konden diverse sprekers hun lof en superlatieven over de afscheidnemende voorzitter betuigen. De nieuwe voorzitter benoemde Jean de ‘mister Kempenbloei himself’ en voegde eraan toe dat Jean een mens is ‘zoals ze die tegenwoordig niet meer maken’. Onder het voorzitterschap van Jean Pellens heeft deze fanfare enorme successen geboekt. Het is onder meer de beste fanfare van België maar zelfs ter wereld geworden. Zij werden vier keer wereldkampioen in de concert afdeling (hoogste afdeling) en eenmaal vice-wereldkampioen. Die titels werden behaald op het Wereld Muziek Concours (WMC) dat elke 4 jaar in Kerkrade gehouden wordt. Zij speelden vaak bijzondere concerten zoals het concert ter gelegenheid van de wissel van het voorzitterschap van de Europese Unie in Madrid of een concert in de Bozar ter gelegenheid van Klara in het Paleis. Jean stond ook aan de wieg van het ontstaan van een toonaangevend slagwerkensemble en was tevens grondlegger van de majorettengroep The Starlights. Ook de jeugdafdelingen zijn opgericht onder de vleugels van Jean. Het is geen sinecure om zo’n grote vereniging te besturen. Officieel werd Jean voorzitter in 1983 maar onofficieel was hij er al 10 jaar eerder mee bezig ook al was hij nog ondervoorzitter. Hij werd tijdens de speech door zijn opvolger bewonderd om zijn bijzondere prestaties op het gebied van muziek en dans maar vooral om de ongelofelijke vriendschap die Kempenbloei uitstraalt. Bram Dalemans noemde het een verdienste van Jean dat de vereniging voelt als een warm bad waar je iedere week in terecht komt. Vooral het menselijke aspect, het sociale en familiale heeft er dankzij Jean voor gezorgd dat er tijdens elk samenzijn een haast voelbare gemütlichkeit heerst. Van Theo Schuurmans als vorige burgemeester en Tom Cox, huidige burgemeester, ontving Jean een Oorkonde van Erkentelijkheid voor zoveel muzikale inzet, passie en volhardheid en gedreven leiderschap aan een fanfare van wereldformaat. Dit alles namens de stad Hamont-Achel. Na alle woorden van dank en speeches waaronder de dankwoorden van Jean zelf was er gelegenheid voor een hapje en drankje en kon Jean Pellens op een sublieme wijze afscheid nemen van zijn functie. Eerst werd het publiek nog getrakteerd op een dansuitvoering van de jonge majoretten. De Achelse Koninklijke Fanfare telt momenteel 291 leden en is opgericht in 1862. De huidige vereniging bestaat uit de fanfare, de jeugdfanfare, een drumband, een jeugddrumband, majoretten, bestuur en een vriendenkring. Het fanfare orkest staat sinds 2000 onder leiding van dirigent Ivan Meylemans. Kempenbloei kreeg van het stadsbestuur de titel ‘Ambassadeur van de stad Hamont-Achel’.

Foto Demonstratie van de Majoretten

Foto Oorkonde van erkentelijkheid voor Jean Pellens