Kunstgeschiedenis over Florence

HAMONT-ACHEL – De Cultuurkring Hamont-Achel heeft weer een les Kunstgeschiedenis op het programma staan in Cinema Walburg. Op donderdag 18 januari is het thema ‘Firenze, de wieg van de renaissance’. Het gaat dan over Plato, Franciscus, bankiers en koepels,  Firenze en de renaissance. Waarom uitgerekend Firenze en niet Rome, Milaan, Venetië of zelfs Antwerpen de wieg van de renaissance was, is bij een breed publiek onbekend. De stad was nochtans economisch in verval in het begin van de 15de eeuw.  Het concilie van Ferrara-Firenze, het neoplatonisme van de Academia Platonica, gesponsord door de Medici, een grenzeloos zelfbewustzijn en de franciscaanse devotie waren de ingrediënten.

In een rijk geïllustreerde causerie – de spreker bouwt zelfs tijdens de lezing de maquette van de koepel van de Florentijnse dom – worden deze geheimen ontraadseld. De middag begint om 14.00 uur. Een ticket kost 7€; mensen met cultuurpas hebben gratis toegang. Cinema Walburg ligt aan de Kerkstraat 28 Hamont.

Foto De Cattedrale di Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo (dom) van Florence.