Sint-Theunisfeesten in Herent-Neerpelt 

PELT – In het Herent in Pelt wordt op woensdag 17 januari het startschot gegeven voor 4 dagen feest ter ere van Sint-Antonius met het varken.  In de Peltse volksmond ‘De Sint-Theunisfeesten’ genoemd. 
Sint-Antonius is een christelijke heilige die leefde in de derde-vierde eeuw en bekend stond als de vader van het monnikenleven. Hij groeide uit tot een belangrijk volksheilige en is patroon van onder meer varkenshoeders, slagers en landbouwers.  De Sint-Theunis feesten zijn sinds vorig jaar door Vlaanderen erkend als immaterieel erfgoed. 

De traditie van de Sint-Theunisfeesten op het Herent is nog steeds springlevend en gaat al decennia terug in de tijd. Vroeger werden offergaven verkocht buiten aan de oude Willibrorduskapel, vanaf de begin jaren ’60 buiten aan de toen pas gebouwde kerk (1963) van het Hènt. Na de strenge winter van 1979 besloot men voor de volgende edities van de feesten te verhuizen naar het ontmoetingscentrum OC De Vranken.

In ’t Hent wordt de hoogdag, namelijk de verkoop van de offergaven, nog altijd gevierd op de naamdag zelf. Tot 2019 startte de Sint-Theunisfeesten op 17 januari traditioneel met een misviering in de Sint-Willibrorduskerk, maar van het kerkgebouw heeft de parochie jammer genoeg afscheid moeten nemen. Nu is er voor de start van de feesten een warm welkom, gebed en zegening door de pastoor in het Ontmoetingscentrum De Vranken. Daarna start de traditionele verkoop van aangebrachte offergaven. Een varkenskop, vleeswaren, kippen, konijnen, een paaskaars en zo meer zullen per opbod worden verkocht aan de meestbiedende. Ambiance troef natuurlijk, en met een vleugje actualiteit er bij. De opbrengst van de verkoop gaat naar een lokaal goed doel. Tijdens de verkoop zal ook de keuken open zijn en kan er aan tafel aangeschoven worden voor spek met ei of bloedworst met appelmoes.

De festiviteiten zijn inmiddels verspreid over 4 dagen en hebben hun hoogtepunt dus bij de verkoop van de offergaven in zaal OC De Vranken op woensdag 17 januari. Maar ook in het weekend gaan de feesten verder. Op vrijdag 19 januari om 20.00 uur zijn de kaarters welkom en staat de grote zettersprijskamp op het programma in het ontmoetingscentrum. Zaterdagnamiddag (20/01) is er een kinder – en jeugdnamiddag gepland en kunnen de jongeren zich meten in een dartskampioenschap en UNO-kaartkampioenschap . Op zondag (21/01) kan men rond de middag aanschuiven voor het Breugheliaans eetfestijn om vervolgens te starten aan de Sint-Theuniswandeling – een prachtige wandeling van 6 of 10 km, uitgestippeld en georganiseerd door De Dommeltrippers doorheen de natuur van ’t Herent en de Kolis. Na de wandeling is het dan tijd voor boekweitkoek of spek met ei. 

Het zullen duidelijk weer drukke dagen worden in het Herent! Het volledige programma is terug te vinden op www.st-theunis.be.