Maarheezenaar Erik Mulder wint Brabantse Kampioenschappen Tonpraoten

MAARHEEZE – Erik Mulder uit Maarheeze kroonde zich op vrijdag 12 januari in De Hofnar in Valkenswaard tot Brabantse kampioen tonpraten. Als ‘Kareltje de Kiloknaller’ won hij zowel de zilveren ton als de publieksprijs. 

Door Roy de Leijer

Een paar dagen na het hectische weekend geniet hij nog volop na. “Het was een mooie avond, ik zweefde door de zaal”, vertelt Mulder, die als tweede na de pauze aan de beurt was. “Voor mij was Rob Bouwman, die de zaal goed aan de gang had gekregen. Ik wist dat ik daar nog overheen moest klappen. Het lukte die avond allemaal. Soms scoor ik een zes en de andere keer een negen. Dit keer was het tien”, zegt Mulder, die laat weten dat de zilveren ton een prominente plek in zijn huis heeft gekregen. 

Kareltje is het favoriete typetje van de Maarheezenaar, die eerder toerde met Kareltje van het Kamp. “Kareltje is iemand met een grote mond en een klein hartje. Als Kareltje kan ik alles zeggen. Ik kom overal mee weg. Dat is heerlijk.”

Hij ziet ook wel iets van zichzelf terug in Kareltje. “Ik hou van rouwe randjes en stevige humor, maar ook van zelfspot. Dát is het mooiste wat er is.” De komende tijd wil Mulder voortborduren op Kareltje. “Ik heb ook al een keer Kareltje op vakantie gespeeld, maar dat was eenmalig. En mijn typetje Opa van Epscheuten is een beetje de vader van Kareltje.”

De Brabantse titel is zijn grootste prijs tot nu toe. “Het mooie aan de Brabantse Kampioenschappen Tonpraoten is dat er een eeuwige ranglijst is. Mijn naam staat nu voor altijd in de annalen. Daar kunnen mijn kleinkinderen me straks op terugvinden.”

De Maarheezenaar begon in 2006 met tonpraten. Hij nam het afgelopen weekend voor de zesde keer deel aan de finale van de Brabants titelstrijd, die wordt gehouden door Stichting Tonpraoters Concours Valkenswaard. In 2009 plaatste hij zich voor het eerst voor de finale van het zevertoernooi in Valkenswaard. “Ik wilde me meten met andere tonpraters. Ik was benieuwd naar het juryrapport. Op vrijdag werd ik laatste, maar op zondag won ik de publieksprijs.”

De publieksprijs won hij het afgelopen weekend voor de derde keer. “Maar ik doen het niet alleen”, benadrukt Mulder, “mijn buuts schrijf ik samen met Noud Bex, die ik ken van de Brabantse Tonpraoter Akkedeemie in Tilburg. We houden allebei van andere humor, maar als we samen gaan zitten dan vindt er een soort kruisbestuiving plaats. Onze samenwerking hebben we vrijdag bekroond. Het is sowieso teamwork. Zo word ik tijdens mijn optredens begeleid door Eric Biemans. Hij is mijn bijrijder, dan hoef ik niet alleen op pad.”

De Maarheezenaar, die ernstig ziek is, doet het de laatste jaren wat rustiger aan als tonprater. “Twee optredens per avond is voor mij voldoende. Ik heb ook niet meer de behoefte om met 140 kilometer per uur van het ene optreden naar het andere optreden te rijden.” Het tonpraten is voor hem een welkome afleiding. “Niets is zo mooi als een zaal mensen die ontploft van het lachen. Dat is voor mij de ultieme beloning”, vertelt Mulder.

Na zijn overwinning in Valkenswaard stond de telefoon van de Maarheezenaar roodgloeiend van alle felicitaties en berichten van carnavalsverenigingen, die hem voor 2025 of zelfs 2026 voor een optreden willen strikken. “Zaterdagmorgen had ik al twaalf boekingen. Ik heb mijn telefoon op een gegeven moment maar aan de kant gelegd”, vertelt Mulder, die dit weekend optreedt in Maarheeze. Hij kreeg niet alleen veel felicitaties van fans, maar ook van collega-kletsers. Mulder: “Er is veel wederzijds respect. Iedereen gunt elkaar het succes.”

Ook de overige Cranendonckse finalisten scoorden goed in Valkenswaard. Tom van Osch uit Budel werd tweede. Zijn dorpsgenoot Hans Verbaarschot werd vierde achter Rob Bouwman uit Helmond.